Stabilitu a expirace IPLP

Stabilitu a expirace IPLP

Dobrý den, jaká je expirace Sol. Jarisch s.a.? Jaká je stabilita, expirace a mechanismus účinku inzulínové masti? Domnívám se, že dermatoložka předepisuje tuto mast pouze z empirie. Složení masti je Humulin N 1g, Bismuthi subnitras 20g, Paraffinum perliquidum 20g, Vaselinum album 30g a Adeps lanae 30g. Jaká je stabilita a expirace u chloramfenikolovéhio lihu a masti? Složení lihu je Chloramphenicolum 2g, Propylenglycolum 5g aEthanolum dilutum 93g. Složení masti je Chloramphenicolum 3g, Paraffinum liquidum 10g, Adeps lanae 10g a Vaselinum flavum 77g. Děkuji za odpověď. S pozdravem Mgr. Andrea Němcová
Exspirace nekonzervovaného Jarischova roztoku se odvíjí buď dle ustanovení výrobce (např.Fagron), v případě přípravy v lékárně pak (není-li provedena mikrob. stabilita) dle obecných zásad, které jsou mimo jiné uvedeny také v Magistraliter receptuře v dermatologii (zde: vodný roztok, zevní použití, bez konzervantů, mikrob. rizikový při opakovaném otevírání, látky nevykazují vlastní antibakt. účinek - 14 dnů v chladu). I vyráběný přípravek by měl být od prvního otevření pacientem spotřebován do 14 dnů.
S inzulínovou mastí nemám zkušenosti, ani není uváděna v renomovaných zahraničních receptářích, jedná se patrně o silnou empirii a neověřenou účinnost. Pochybuji, že by lékařka měla k dispozici nějaké údaje o stabilitě, navíc se jedná o přípravu z injekcí, což je postup non lege artis. Je-li psána na úhradu ZP, možná by pojišťovnu mohlo zajímat, za co vydává prostředky...
Chloramfenikolový líh uvedeného složení: chloramfenikol je při vhodném pH poměrně stabilní, ale líh při opakovaném otevírání těká, snižuje se tak jeho koncentrace. Použitelnost lze 3 měsíce (viz RDP). Použitelnost bezvodé chloramfenikolové masti při suspendovaném chloramfenikolu je poměrně vysoká - lze minimálně 6 měsíců, v literatuře se však uvádí stabilita i několik let (3 roky bez zjištěné ztráty obsahu). Někteří možná pamatují, že se chloramfenikolová mast vyráběla průmyslově (Spofa?).

 

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?