Délka praxe pro odborného zástupce

Délka praxe pro odborného zástupce

Dobrý den, mám dotaz ohledně délky započítané praxe, v prosinci2011 mi končí rodičovská dovolená. V roce 2002 jsem promovala a v červenci 2002 jsem nastoupila do zaměstnání, v roce 2005 jsem ukončila specializační vzdělávání a úspěšně složila atestační zkoušku, poté jsem následkem autonehody byla asi 9měsíců práceneschopná, v roce 2006 jsem pracovala asi 4měsíce a následně jsem nastoupila mateřskou dovolenou, v roce 2008 jsem plynule přešla na druhou mateřskou dovolenou, která mi v prosinci 2011 končí. Od října 2009 pracuji v lékárně na dohodu o činnosti na cca 12hodin týdně, zajímá mě jestli se mi i tato praxe započítává, jsem vedená v OSL Olomouc, ale na dohodu pracuji v jiné lékárně spadající pod OSL Šumperk, pracovní smlouvou jsem stále vázaná v Olomouci. Délka započítané praxe mě zajímá taky s ohledem na možnost získání osvědčení na odborného zástupce. Děkuji za odpověď.
Ve Vašem případě se naplnila podmínka § 12 zák.č.95/2004Sb., tedy v posledních 6-ti letech jste nepracovala víc než 5 let.
Pokud to tak je (u Vás rozhodují doslova dny, které jste neuvedla přesně), pak jste povinna se "doškolit v rozsahu nejméně 60 pracovních dní". Dohoda o pracovní činnosti je běžnou obdobou pracovního poměru a praxe z ní se počítá bez ohledu na to v jakém OSL byla vykonávána.
Pokud jste pracovala 12 hodin týdně, znamená to 0,30 pracovního úvazku (PÚ) (12/40). Od října 2009 (včetně) do prosince 2011 odpracujete 27 měsíců. 27 krát 0,30 = 8,1měsíce, tedy odpracovala jste 8,1měsíce na PÚ 1,00. 60 pracovních dní je 3 měsíce na PÚ 1,00, takže Vaše praxe tuto podmínku bohatě překračuje a já Vás považuji za doškolenou a splňující podmínky pro vedení lékárny.
Praxi musíte nějak prokázat a pro účely ČLnK se prokazuje zápisem příslušného odborného zástupce do "Průkazu odborné praxe lékárníka". Ve Vašem případě tam tedy bude paralelně pod sebou údaj o rodičovské dovolené a něco jako "0,3p.ú. DPČ od do".

PharmDr. Vladimír Gondek

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?