Azithromycin – nalačno nebo s jídlem?

Azithromycin – nalačno nebo s jídlem?

Dobrý den, nedávno jsme s kolegyní řešily v lékárně problém s užíváním azithromycinu. Na fakultě nás učili, že je-li podáván společně s potravou, snižuje tato jeho absorpci až o 50%. V SPC a příbalových letácích jsme pak našly několik nesrovnalostí: zatímco u LP Sumamed 125 je doporučeno podávat 1-2 hodiny po jídle, u Sumamed 500 už to mohlo být i s jídlem. Stejně tak přípravek Azithromycin Sandoz mohl být užíván společně s potravou. Azitrox byl mezitím opět doporučován nalačno. Prosím, znáte někdo správnou odpověď na to, jak by se měl Azithromycin užívat? Nebo spíše ještě vhodnější otázka: jak je možné, že se jednotlivá generika liší v pokynech o podávání?! Děkuji za Vaše příspěvky Karolina Škrášková
Je pravda, že v příbalových informacích a SPC různých firem jsou informace mírně odlišné - některé, např. SUMAMED uvádějí 1 hod před nebo 2 hod po jídle, jiné neuvádějí nic nebo s jídlem atd. Prostudovala jsem k tomuto účelu článek azitromycinu v poslední britské farmakologii Martindale 37 a z textu vyplývá, že potrava může ovlivnit rychlost nástupu účinku ale ne jeho rozsah (tedy výsledný antimikrobiální účinek tímto příliš ovlivněn není). Max.koncentrace v plazmě je na lačno dosahována za 2-3 hodiny, po jídle o něco málo později. Biologická dostupnost perorální lékové formy je cca 37% (proti parenterálním formám), plazmatické koncentrace jsou ve srovnání s koncentracemi ve tkáních několikanásobně nižší, distribuční objem je velký - z toho vyplývá, že je ATB koncentrováno hlavně na lymfocytech a fagocytech, tedy přímo v místě infekce, někdy se tomu říká "taxi efekt" - ATB je přímo bílými krvinkami dopraveno na místo infekce.
Situace, kdy se liší doporučení různých firem u stejné účinné látky, není chvályhodná ale je to prostě fakt. Už jsem četla řadu abstrakt či posterových sdělení na různých kongresech, kdy se tímto farmaceuti v různých zemích zabývají a upozorňují na tyto nesrovnalosti. EMA (dříve EMEA - evropská agentura pro léčiva) s tím zatím nic nedělá. Myslím, že v tomto případě lze respektovat obojí, bez nějakých výrazných výčitek svědomí. Máte však pravdu, že zvídavý pacient "šťoural" by si mohl říci, že jsou ti lékárníci ale popletové, když to každý doporučuje jinak.

PharmDr. Marie Zajícová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?