Léčivý přípravek bez předpisu

Léčivý přípravek bez předpisu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli lékárník je povinen vydat léčivý přípravek vázaný na recept pacientovi bez předpisu, který tvrdí, že mu tabletky došly, že mu je špatně a může zkolabovat. Byla neděle odpoledne, ale kousek od nás lékařská pohotovost (asi 15m), ale pacientka tvrdila, že tam už nemůže dojít. Jednalo se o starší pani, která k nám chodí pravidelně a o jejím užívání diacordinu (který chtěla) máme záznamy. Pani pracuje ve zdravotnictví a tvrdila, že když jí lék nevydám a ona zkolabuje bude odpovědnost na mě. Má pravdu? Co v takovém případě dělat? Jestli lékárník není povinen lék vydat potřebovala bych k tomu písemný podklad pro pacientku. Děkuji za odpověď Mgr. Sýkorová
Z pohledu zákona o léčivech není rozhodně dána žádná výjimka, která by umožňovala vydat bez předpisu lék, jehož výdej je na předpis vázaný.  
Jako zdravotník jste povinna poskytnout první pomoc.  První pomoc však určitě nespočívá v tom, že pacientovi vydáte bez receptu lék.  Těžko posuzovat z Vašeho popisu, o jak urgentní situaci se jednalo. Zejména je absurdní, pokud lékařská služba první pomoci byla v bezprostřední situaci. Stejně tak se nedomnívám, že zrovna Diacordin by patřil mezi akutně podávané léky v rámci první pomoci atd. Argumentů by se našla celá řada. (nejpádnější může být ten, že na rozdíl od LSPP se v lékárně neplatí poplatek 90 korun!?).
Jako situaci, kdy by byl lékárníkem poskytnut/podán v rámci první pomoci lék si dokážu představit např. podání nitroglycerinu  či  inhalační salbutamol u astmatika. Ale ani tady by nemělo jít o výdej celého balení – ale použití 1 tablety atd.
 

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?