IT warfarin-clarithromycin

IT warfarin-clarithromycin

Dobrý den, jak se to s touto interakcí? Dle kompendia IT Infopharm je závažnost 5 a dobrá dokumentace, ale v poslední době chybí v SPC - př. Klabax, jinde je zmínka o monitorování protrombinového času - př. Mylan. Už nám to jako IT nehlásí ani Farmis. Já automaticky volám lékaři, ale nová kolegyně se mě po záměně ptala, proč, když v SPC nic není:-) Dívala jsem se do našich dispenzačních pokynů, ani tam nic není. Je to tak, že už to nemáme řešit a máme spoléhat na to, že je bude lékař častěji monitorovat? Dělám chybu, když lékaře pravidelně upozorňuji na tuto IT? Většina jich to uvítá, jenom ten poslední, byl to Klabax a ten to opravdu v dokumentaci nemá, zněl velmi překvapeně - na druhou stranu 100% pacienta neinstruoval ohledně quicka. Kdo by byl právně zodpovědný za poškození zdraví v takovém případě, lékař nebo já? Dělala jsem to na základě svých znalostí, ale vpodstatě jsem se neměla na co odkázat (teda kdybych to v okamžiku telefonátu věděla, já jsem se samozřejmě domnívala, že to je v SPC všech verzí a generik clarithromycinu). Děkuji, Moravcová
Za to, co je napsáno na receptu (pokud tam nejsou překročené dávky), zodpovídá lékař. Je však vhodné, když lékárník může monitorovat rizikové lékové interakce, pomocí různých SW nebo z literatury. Jistě je jedním z řešení telefonování lékaři a volba jiného antibiotika. Pokud není dostupný nebo neakceptuje vaše doporučení, považuji za nutné, informovat o této potenciální interakci pacienta, ale pouze tak, abych ho nevyděsila. Tj. doporučit mu častější měření INR, nezesilovat míru této interakce dalšími nevhodnými kombinacemi léků nebo nevhodně volené diety. Skutečností je, že tato interakce není popsána ve všec SPC látek s obsahem klaritromycinu. Tato situace je bohužel známa i v dalších charakteristikách přípravku, nejen v oblasti lékových interakcí. V tomto případě je nutné orientovat se více farmakologicky.
 
PharmDr. Marie Zajícová
Lékárna Slezské nemocnice Opava

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?