Dobrý den, z ordinace nám vrátili 1bal.Morphin inj. s prošlou expirací. Jakým způsobem to máme zlikvidovat? Je třeba vyplnit nějaký formulář?
Likvidaci prošlé návykové látky (NL) si musí zajistit zlikvidovat lékař/ordinace sami a na své náklady, nemůže toto učinit lékárna. Kdyby ji převzala, vzhledem k tomu, že se jedná o různé subjekty, stala by se nelegálním "shromaždištěm nebezpečného odpadu".
Lékař má pouze 2 možnosti - buď předat  firmě, která smí zacházet s NL (povolení MZ) a protokolárně ji převezme, pak teprve může NL lékař odepsat z evidenční knihy. Druhou možností je nechat zlikvidovat firmou, která má oprávnění k odstraňování nepoužitelných léčiv - zde musí být lékař či sestra při fyzické likvidaci přítomni, neboť tomuto subjektu (bez povolení k zacházení s NL) nesmí NL předat. Protokol si vytváří předávající, firma na něm potvrdí pouze provedení fyzické likvidace (spálení).
Výše popsané postupy platí i pro likvidaci návykových látek lékárnou v případě, že ona je "původcem", tj. projde NL z jejích zásob.

Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?