Připojení či nepřipojení k CÚ

Připojení či nepřipojení k CÚ

V únoru t. r. vydala komora stanovisko, ve kterém ustupuje od doporučení lékárnám nepřipojovat se k centrálnímu úložišti. Bylo v něm prognózováno, že v brzké době přibudou správní řízení a uložené pokuty za nepřipojení. Zajímalo by nás, v kolika ppřípadech se tak od té doby stalo (tedy samozřejmě myšleno tak, o kolika takových případech komora ví).
Nejprve jedno upřesnění. ČLnK neustoupila od doporučení nepřipojovat se k informačnímu systému SÚKL prostřednictvím routeru doporučeného SÚKL. Pouze reálně zhodnotila skutečnost, že k systému SÚKL jsou připojeny téměř 4/5 lékáren. Efekt jednotného postupu tedy doporučení již nepřináší. K tomu je nutno přičíst, že z původního rozsahu požadavků SÚKL zbyl prakticky již jen samotný způsob předávání dat a také to, že se věcí začal zabývat soud. Jsou-li v této situaci lékárny ohroženy sankcemi, z pohledu ČLnK neoprávněnými, nelze je dále zavazovat k protestům, nejsou-li samy z principiálních důvodů ochotny sankce snášet.
 
Podle dostupných údajů MZd rozhodlo v roce 2011 o čtyřech rozhodnutích SÚKL. Dvakrát rozhodnutí změnilo a snížilo pokuty na desetinu a dvakrát rozhodnutí zrušilo a vrátilo SÚKL k dalšímu řízení. Důvodem vrácení byla změna rozhodnutí o jiném deliktu a nutnost revize uložené sankce.
 
Z informací od provozovatelů lékáren pak vyplývá, že v řádu jednotek došlo k oživení řízení zahájených na přelomu let 2009 a 2010 a k zahájení řízení nových. Zatím nebylo doručeno žádné nové rozhodnutí o uložení pokuty.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?