SÚKL:mít laminár= nutnost sterilizace pomůcek

SÚKL:mít laminár= nutnost sterilizace pomůcek

Zmizel požadavek na to, že se musí používat sterilní pomůcky. Je třeba postupovat přiměřeně- kde se používají sterilní suroviny pro přípravu, použijí se sterilní pomůcky. Ale pokud například při přípravě očních kapek s protimikrobní přísadou je možno použít nesterilní léčivou látku, není třeba ji nabírat sterilní lžičkou." Dobrý den. Toto je komorový výklad vyhlášky 84/2008, části týkající se přípravy (z roku 2008). Mohu se prosím zeptat, jestli byl od té doby přehodnocen a jak se k tomuto závěru tehdy došlo? Z uvedeného výkladu vyhlášky totiž vyplývá, že pro přípravu očních kapek s protimikrobní přísadou nejsou potřeba sterilní pomůcky. Dnes už nefiltrujeme oční kapky přes skleněné sintry, že... Děkuji za odpověď, D.Pešová

Výklad vyhlášky 84/2008 nebyl přehodnocen, stále platí, že pro přípravu očních kapek nemusíte používat jen sterilní pomůcky. Filtr pro závěrečnou filtraci být sterilní musí, ale žádná vyhláška nám nenařizuje, že sterilní musí být všechny pomůcky, tedy i lžičky, kádinky a podobně.

 
To, že nemusíte používat sterilní pomůcky ale neznamená, že nemusíte mít sterilizátor. Sterilizátor je patří mezi povinné vybavení lékárny - do podzimu 2010 to platilo pro všechny lékárny, v současnosti je to povinné vybavení lékáren připravujících sterilní léčivé přípravky. Viz vyhláška 221/2010.
 
Mgr. Hana Šnajdrová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?