likvidace opiatu příjatého od sester z domova důchodců

likvidace opiatu příjatého od sester z domova důchodců

Dobrý večer, chtěla jsem si prosím ověřit spravný postup při zacházení s opiátem, který byl u nás paceintovi objednán a vydán. Po jeho smrti nám sestry z domova důchodců vrátily zbylý opiat i s protokolem o vracení. Jak postupovat?Jsem povinna na opiát, který jsem přijala objednat speciální firmu, která je opravněna likvidvat naše procházející opiáty v lékarně a nebere ty od pacientů...anebo je dát na likvidaci jako bežný už nikým neevidovaný lék jako bežné léčivo...které pacienti vracejí- určené k likvidaci. Mohla bych poprosit ještě o kontakt na firmy, která tyto speciální odvozy opiátu provádí ve zlínském kraji?Děkuji moc za radu, vracím se zpět po mateřské do praxe a nerada bych udělala chybu.Děkuji. Glamošová
Z dotazu mi vyplývá, že návyková látka byla vydána na lékařský recept, nikoliv žádanku.
 
V tom případě je postup jednoduchý - jedná se o nepoužitelné léčivo, jako kterékoliv jiné a lékárna je povinna je od pacienta převzít. (i když v tomto případě to přímo od pacienta samozřejmě není). Tedy žádnou evidenci, protokol neřešíte a návyková látka patří mezi ostatní léky vrácené pacienty.
 
 
Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?