Davkovanie azitromycinu

Davkovanie azitromycinu

Dobry den. Chcem sa spytat, co si myslite o davkovani azitromycinu 500 mg 2 dni a 12 hod 1 tbl a potom este jedno cele balenie a 24 hod 1 tbl. Jeden lekar u nas to takto predpisuje vsetkym svojim pacientom, nejedna sa len o ojedinele pripady. Dakujem.
Azithromycin se má předepisovat podle schváleného SPC, tj. obvykle 250 - 500mg 3 - 5 dní. odlišné dávkování je pro Chlamydiové infekce, jako STD (přenosné pohlavní nemoci) - tam se dává v jedné dávce 1,5 - 2g. Nejlepší by bylo zeptat se přímo pana doktore, co ho k takovému dávkování vede. To, že někteří lékaři přistupují ke zdvojení dávky první den léčby jsem našla ještě v několika cizích doporučeních - ale jen první den.
Existuje ještě celá řada tzv. "off label use" azithromycinu, ať už infekční indikace (léčba akné, výsledky jsou srovnatelné s doxycyklinem; nebo léčba chronické prostatitidy způsobené Chlamydiemi). Existují také "off label use" v neinfekčních indikacích, např. velmi módní terapie, která prý snad redukuje riziko aterosklerózy po penumoniích vyvolaných Chlamydiemi atd. (zdroj pro off label jsem našla na www.emedexpert.com).
Závěr - v našich končinách by se mělo léčit podle našeho schváleného SPC. Lékař však má právo zvolit jiné dávkování, nese však za to plnou zodpovědnost. Pravděpodobně tím chce posílit antiinfekční působení léku - zkušenost v praxi však ukazuje, že se tím spíše zvyšuje rezistence. Makrolidům narostla v posledních letech velmi výrazně. Správně by měly být makrolidy deponovány pouze pro pacienty s alergií na peniciliny nebo pro pacienty s chlamydiovými infekcemi.
 
PharmDr. Marie Zajícová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?