Náhrada Betacortonu S

Náhrada Betacortonu S

Dobrý den, kožní lékařka nás požádala, zda se dá vyrobit magistraliter přípravek, který by účinností odpovídal Betacortonu S roztoku (jde o aplikaci na pokožku hlavy). Pacientka zkouší Alpicort, nicméně účinek není dostačující. Poradíte prosím nějakou recepturu? (napadlo nás upravit Dermovate crm do tekuté formy, protože clobetasol patří mezi velmi silně účinné kortioidy...) Děkuji Trejtnarová
Alpicort bude přirozeně slabý, protože prednisolon patří do 1. třídy KKS, nehalogenovaných, slabě účinných. Halcinonid je třída čtvrtá. Úpravu Dermovate do tekuté podoby neuvažujme, protože by se značně naředila příslušná koncentrace klobetasol-propionátu, který by již nepůsobil v takové síle, jako v původním HVLP.
Magistraliter volbu určitě máme. Reálnou možnost vidím v použití některé z dostupných substancí kortikosteroidů. Nic stejného, jako je halcinonid, však bohužel není. Halcinonid je KKS dihalogenovaný, chloro-fluorovaný, řadí se svým účinkem, jak již bylo řečeno, do 4. třídy účinnosti KKS. Z hlediska strukturální podobnosti je mu - z dostupných KKS - tak nejpodobnější fluocinolon-acetonid. Ten je dvojitě fluorovaný, též "acetalový", v koncentraci 0,025 % se řadí do 3. třídy. V koncentraci 0,1-0,2 % pak do třídy čtvrté. 
Možno vyzkoušet následující předpis - berte jej prosím jen jako možný návrh, který je nutno vyzkoušet, případně následně dle terapeutické odpovědi upravit koncentraci KKS (např. zvýšit na 0,2 %), dle lokální snášenlivosti koncentraci isopropylalkoholu, případně dalších pomocných látek. 

Rp.
Fluocinoloni aceton.            0,1
Ac. salicylici                      2,0
Alcoholis isopropylici         39,0
Hypromellosi                       0,1
Aq. purif.                    ad  100,0

40% koncentrace isopropylalkoholu je obvykle pokožkou velmi dobře snášena. Místo hypromelózy (je v origin. přípravku) lze použít i methylcelulózu (konc. např. 0,3%), případně lze úplně vynechat. Při použití derivátů celulózy je zapotřebí vhodný, lehce složitější, technologický postup. V případě problémů při přípravě mě kontaktujte pomocí e-mailu, nebo v diskuzním fóru na webu ČLnK.

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.


Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?