Podezření na zneužívání léků

Podezření na zneužívání léků

Můžeme dělat ještě něco jiného, než nevydat lék, pokud máme podezření na zneužívání toho léku? Jde o konkrétní případ lékařky, která si návykové látky píše sama ve velmi vysokém množství (stovky tablet s obsahem zolpinoxu měsíčně a k tomu další tlumivé léky). Ověřili jsme, že lékařka má licenci a recepty si píše sama pro sebe, takže nejde o falzifikáty. Je nějaká instituce, která by mohla na základě našeho upozornění nějak zakročit a uvedené lékařce pomoci? Jaký doporučujete postup?
V této citlivé situaci máte skutečně jen povinnost lék nevydat. Jde-li o podezření ze zneužívání. Žádnou jinou povinnost vám předpisy nedávají. To ale znamená i to, že nejste povinni podat na paní doktorku hlášení na SÚKL, policii, komoru nebo jinam. A protože máte jako zdravotníci povinnost mlčenlivosti, bylo by takové oznámení porušením této povinnosti. Jediné, co vám zbývá, je pokusit se přesvědčit samotnou paní doktorku. Ale to je spíše rada lidská než právní.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?