1. Ze Z o NL – "léčiva obsahující NL nemohou být vydávány opakovaně na jeden recept". Znamená to, že i třeba běžné NL nemohou být předepsány na opakovací recept (např. Diazepam, Codein)? 2. Kde je stanoveno, jak často se má v lékárně při skladování léčiv sledovat teplota (ve V o SLP je psáno "teplota se průběžně kontroluje")? 3. Z "nové" V o požadavcích na věcné a technické vybavení ZZ - "Prostor na uchovávání LP a ZP musí být vybaven trezorem, pokud se skladují omamné nebo psychotropní látky nebo přípravky je obsahující". Když lékárna má trezor v oficíně, musí ho nově umístit do skladu nebo se za "prostor na uchovávání" může považovat i část oficíny? 4. V zákoně o NL v paragrafu 14 se praví: "Zneškodňování nepoužitelných NL, přípravků a prekursorů, jakož i odpadu je obsahujícího, které jsou léčivem, se řídí zvláštním právním předpisem (odkaz na zrušený zákon o léčivech)" a "Zneškodňování nepoužitelných NL, přípravků a prekursorů, jakož i odpadu je obsahujícího, které nejsou léčivem podle zvláštního právního předpisu, lze provádět jedině za přítomnosti zástupce krajského úřadu". Jak chápat "léčiva" a "neléčiva"? 5. Jedná se o hromadnou přípravu, když rozvažuji na žádanku např. Ung. leniens z originálního balení do 20 obalů? 6) V LEK-5 verzi 2 je rozdíl v dobách použitelnosti mezi „Léčivé látky, pomocné látky a léčivé přípravky dodávané do lékáren a rozvažované do konečného obalu“ a „Léčivé látky a pomocné látky rozvažované v lékárně do konečného obalu“. Zajímalo by mě, jaké LL a PL lze zařadit do jaké skupiny.
1) Přesně tak, Codein, Diazepam, Lexaurin, Hypnogen a další podobné přípravky se nesmí předepisovat na opakovací recept.
 
2) Nikde to není stanoveno. Dřív to bylo v pokynu LEK-8, ale ten byl zrušen bez náhrady.
 
3) V tomto bodě nedošlo ke změně - i podle předchozí vyhlášky měl být trezor v místnosti pro uchovávání léčiv - takže by nemělo dojít k vámi popisované situaci.
 
4) Co je léčivo je jasné podle platného zákona o léčivech (léčivý přípravek nebo léčivá látka), neléčivem jsou třeba chemikálie v kvalitě pro analýzu dodávané pro toxikologické laboratoře nebo návykové látky používané ve výzkumných ústavech.
 
5) Ano, v tomto případě jde o hromadnou přípravu. Téměř všechna příprava na žádanky spadá do této kategorie, výjimkou bývá příprava cytostatik a vaků all-in-one, které jsou určeny pro konkrétního pacienta a jen tehdy se jedná o přípravu individuální.

6) Pek LEK-5 je pokyn pouze doporučený, lékárna může stanovit použitelnost i jinak. Co tím chtěl SUKL říct můžeme jen odhadovat, například z předchozí verze pokynu, kde měly 2 měsíce použitelnost galenické přípravky dodávané do lékáren v režimu léčivých a pomocných látek a 6 měsíců byla použitelnost léčivých a pomocných látek samotných, viz zde: http://www.sukl.cz/lekarny/lek-5-verze-1?highlightWords=lek-5
Nebo můžeme jít cestou stanovení nejdelší doporučené použitelnosti takto: Je Ambiderman léčivým přípravkem? Asi ano. A je to léčivá a pomocná látka? Asi ne. Takže podle pokynu SUKLu nemohu dát použitelnost 6 měsíců, ale dám jen 2 měsíce. Je bílá vazelína léčivým přípravkem? Asi ano. A je vazelína léčivá nebo pomocná látka? Určitě ano. Takže mohu dát použitelnost 6 měsíců.
 
Mgr. Hana Šnajdrová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?