Přerušení výkonu povolání

Přerušení výkonu povolání

Dobrý den, kolegyně magistra přerušila výkon povolání na více než 5 let, domnívá se, že pokud bude v průběhu rodičovské dovolené pracovat 8 hodin(jeden den)týdně, bude moci po návratu do zaměstnání pracovat bez dozoru. Zaměstnavatel se domnívá, že práci bez dozoru bude moci vykonávat až bude pracovat na nejméně poloviční úvazek a odpracuje odpovídající počet hodin po přerušení výkonu povolání. Prosím o odpověď, která verze je správná? Co by se stalo,kdyby byla možná i první varianta a magistra se rozhodla požádat odalší prodloužení dovolené do 4 let dítěte? Děkuji za odpověď. S pozdravem Z.Mauer
citace ze zákona:
„Pokud farmaceut přerušil výkon povolání farmaceuta na dobu delší než 5 let v průběhu předcházejících 6 let, je povinen se bezodkladně po skončení přerušení výkonu povolání farmaceuta doškolit v rozsahu nejméně 60 pracovních dní na pracovišti pod vedením farmaceuta způsobilého k samostatnému výkonu povolání nebo zdravotnického pracovníka s příslušnou specializovanou způsobilostí, který vyhotoví o průběhu a ukončení doškolení záznam do průkazu odbornosti (§ 23), a pokud farmaceut nemá tento průkaz, vydá o průběhu a ukončení doškolení potvrzení.“
 
Z dotazu není přesně jasné, jak vaše kolegyně pracovala - pokud nepracovala v lékárně více než 5 let v kuse (přerušila výkon povolání na více než 5 let) a teď chce nastupit na zkrácený úvazek při rodičovské dovolené, pak se musí doškolit po dobu 60 dní. Při uvedeném úvazku 1 den v týdnu to znamená 60 týdnů doškolování. Pokud pracovala v lékárně 1 den v týdnu po dobu rodičovské dovolené, tak nejde o přerušení výkonu povolání a není třeba doškolení žádné.
 
Mgr. Hana Šnajdrová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?