Byla jsem překvapena,když jsem se v ČČL 12/2010 dozvěděla, že pro vedení lékárny již není potřeba atestace. Jaké podmínky tedy musí dnes uchazeč o funkci ved. lékárníka nebo odb. zástupce splňovat? Děkuji. Šachová
Stále platí zákon 95/2004:
    § 11 - Specializovaná způsobilost farmaceuta
   (1) Specializovaná způsobilost farmaceuta se získává
 a) úspěšným ukončením specializačního vzdělávání atestační zkouškou (§19 až 21), na jejímž základě je farmaceutovi vydán ministerstvem diplom
   o specializaci v příslušném specializačním oboru, nebo
 b) absolvováním doplňující odborné praxe podle vzdělávacího programu v akreditovaném zařízení, které vydá uchazeči potvrzení o jejím ukončení.
   (2) ….
   (3) ….
   (4) Získání specializované způsobilosti podle odstavce 1 je podmínkou pro samostatný výkon činnosti při vedení lékárny podle zvláštních právních   předpisů^8a)   a při přípravě zvlášť náročných lékových forem^8b).
(10) Ministerstvo vydá uchazeči osvědčení o specializované způsobilosti získané absolvováním doplňující odborné praxe na základě jeho žádosti a doložení potvrzení o absolvování této praxe na akreditovaném pracovišti, popřípadě akreditovaných pracovištích, v souladu se vzdělávacím programem.
 
Řečeno jinak, specializovanou způsobilost lze získat se složením atestační zkoušky, nebo bez složení atestační zkoušky, ale s absolvovaným vzdělávacím programem v akreditovaném zařízení (nejčastěji IPVZ Praha).
V praxi to je tak, že absolvujete vzdělávací program např. veřejné lékárenství (4 roky praxe + 3 až 4 týdny kurzů a stáží + 3x dvoudenní kurz, seminář a stáž + 2x test + celkem 10 běžných vzdělávacích akcí) a dostanete „potvrzení“. S ním zažádáte MZČR o „osvědčení“ a tento „papír“ vás kvalifikačně opravňuje k vedení lékárny.
Zároveň vás absolvování vzdělávacího programu opravňuje v přístupu k atestační zkoušce, která ale není povinná k vedení lékárny.
 
PharmDr. Pavel Škvor ve zmíněném článku použil hovorový výraz atestace místo přesnějšího „atestační zkouška“. Z kontextu je patrné, že kritizuje stav, kdy do roku 2004 byla „specializace ukončená atestační zkouškou“ povinná (ale nevymahatelná) pro každého řadového lékárníka a nyní není podmínkou ani pro vedení fakultních lékáren.
 
Vzdělávací programy pro farmaceuty najdete na http://www.mzcr.cz/Odbornik/dokumenty/farmaceuti_1796_943_3.html
 
Abych předešel dalším dotazům: Pokud se někdo domnívá, že délka specializačního vzdělávání v oboru veřejné lékárenství je 3 roky (viz vyhl.č.185/2009Sb ve znění vyhl.č.361/2010Sb), pak musím upozornit, že rozhodující je vzdělávací program a ten je zatím čtyřletý.
 
PharmDr. Vladimír Gondek

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?