Dobrý den, setkala jsem se s tím, že v některých zemích EU jsou zakázány kapky Fenistil kvůli úmrtí v důsledku spánkového apnoe. Konzultovala jsem tento problém s dětskou lékařkou,ta o tom věděla a instruovala mě. Ale další dětští lékaři o tomto problému neví. Prosím o bližší informace. Děkuji, Mgr.Šilberská
V SPC Fenistil gtt je tato informace zmíněna poměrně podrobně v odstavci "zvláštní upozornění" - především s ohledem na kojenecký věk. Máte-li tedy pocit, že to lékaři píší kojencům neuváženě, klidně je na tuto skutečnost upozorněte. Viz odkaz na SPC:

 

Stejně jako u ostatních antihistaminik se doporučuje zvýšená opatrnost v případě podávání pacientům s glaukomem nebo obstrukcí hrdla močového měchýře (např. hypertrofie prostaty).
Podobně jako u všech antagonistů receptorů H1 a některých H2 by měla být věnována zvýšená pozornost u pacientů trpících epilepsií.
U malých dětí bylo zaznamenáno možné navození excitability podáním antihistaminik.
Zvýšená opatrnost se doporučuje při podání jakéhokoliv antihistaminika kojencům mladším než 1 rok: sedativní účinky mohou být spojeny s epizodami spánkové apnoe.

 

Přípravek Fenistil, kapky má být podáván kojencům od jednoho měsíce do jednoho roku věku pouze na doporučení lékaře a pouze pro z lékařského hlediska jednoznačně indikovanou léčbu antihistaminiky. Nepřekračujte doporučenou dávku.

 

PharmDr. Marie Zajícová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?