Vzhledem k nedostupnosti HVLP Ephedrin inj. dopuručují na FIS Phoenixu výrobu v lékárně. Jak tedy tyto injekce vyrobit(způsob přípravy,legislativní požadavky)? Případně najde se nějaká lékárna, která toto připravuje? Lékárna BH Agapé, Boskovice.
Injekce může připravovat (vyrábět je bude továrna) jen taková lékárna, která dokáže splnit požadavky na přípravu tohoto typu sterilních lékových forem, což je taková lékárna, která má tento typ přípravy sterilních léčivých přípravků bez protimikrobní přísady uveden v rozhodnutí o registraci, na základě osvědčení od SÚKLu. Pochopitelně, že běžný laminární box umístěný v koutě přípravny by tomu neodpovídal.
Např. HVLP Efedrin inj. Biotika je 5% roztok, balený po 1 ml (50 mg). Díky způsobu podání (s.c., i.m.; i.v. se ředí do FZL roztoku) a aplikovaného množství (0,5-1,0 ml) neobsahuje žádné další pomocné látky, tedy ani tlumivý roztok, izotonizační přísadu (není třeba, 5% roztok je hypertonický - izot. koncentrace je 3,2%) ani konzervační látky.
Technologicky se jedná o pouhé rozpouštění, ale celá příprava musí probíhat dle zásad přípravy sterilních lékových forem bez protimikrobní přísady. Adjustace se provádí do vhodného sterilního jednodávkového obalu.
Seznam lékáren, které mohou připravovat sterilní léčivé přípravky bez protimikrobní přísady lze nalézt na stránkách SÚKLu.

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Informace z praxe: Firma Biotika má schválený specifický léčebný program na Ephedrin Streuli inj 10x1ml/50mg. V naší lékárně to nevyužíváme, protože jsme schopni si to připravit a výsledek vyjde levněji, ale zkuste se zeptat, jestli jim z těch 15 tisíc schválených balení ještě něco nezbylo. Viz.  http://www.sukl.cz/uploads/Registrace/rok_2010/bpslp5.pdf
 
 
Doplnění k přípravě: Doporučuji závěrečnou sterilizaci v konečném obalu (autkokláv, 120stupňů, 20 minut).

 

Mgr. Hana Šnajdrová


Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?