Laborantka vs. recepty

Laborantka vs. recepty

Dobry den, jako létající lékárnice expeduji na několika lékárnách. Na jedné z nich bohužel velice často a ráda expeduje laborantka. I přes neustálé prosby a upozornění, že si nepřeji, aby expedovala na recepty (hlavně za mé přítomnosti), toto porušuje. Zejména ve chvílích kdy si potřebuji odskočit (celý den jsem jediná magistra v lékárně). Kdo je v tuto chvíli zodpovědný za provoz lékárny? Za případné chyby atp. A koho by stihl nějaký postih? Vedoucího lékárny, majitele, mě? Doufám, že pokud budu mít písemně posvěceno z vaší strany, že se něco podobného nesmí stát na lékárně, laborantka konečně pochopí své pravomoce. Děkuji
Výdej léčivých přípravků, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis, farmaceutickou(ým) laborantkou(em) je nepřípustný. V lékárně musí být stále přítomen lékárník.
Provozovatel i odborný zástupce jsou odpovědni za to, aby byla lékárna po dobu nepřítomnosti lékárníka v lékárně pro veřejnost uzavřena.
Výdej asistentkou je v případě nepřítomnosti lékárníka v lékárně nepřípustný již proto, že lékárna nemá být v tuto dobu přístupná pacientům.
Pokud si jediný v lékárně přítomný farmaceut potřebuje „odskočit“, musí zajistit uzavření lékárny.
Odpovědnost za odborné vedení lékárny (tj. zajištění nakládání s léčivými přípravky v souladu s právními předpisy a na úrovni moderních vědeckých poznatků o užívání léčivých přípravků) nese odborný zástupce, jím pověřený farmaceut přítomný v lékárně po dobu nepřítomnosti odborného zástupce a tato odpovědnost dopadá i na provozovatele lékárny.
Odpovědnost za porušení zákazu výdeje léků na recept asistentkou nese provozovatel, odborný zástupce nebo jím pověřený farmaceut při nepřítomnosti odborného zástupce i samotná asistentka.
Pokud jediný lékárník přítomný v lékárně tuto opustí a zajistí její uzavření, bude se v případě, že prokáže uzavření lékárny, se vší pravděpodobností schopen zprostit odpovědnosti za porušení povinností při nakládání s léčivými přípravky, k nimž dojde v souvislosti s otevřením lékárny jinou osobou bez jeho souhlasu.
 
Porušení výše uvedených povinností trestá SÚKL a v případě farmaceutů též ČLnK.
 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce, Česká lékárnická komora

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?