Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na působení léku Concor Cor. Jedná se mi hlavně o vysvětlení poměru 2:1 v SPC Concor COR. Co to má v tabletě za význam a jak moc se to odlišuje od působení normální tablety, která tento poměr ve svém popisu nemá, viz Bisoprolol-rat.? Jedná se o způsob potažení tablety, který nějakým významným způsobem ovlivňuje uvolňování učinné látky? Jiný rozdíl v daných tabletkách nevidím, když nemluvím o pomocný látkách, a přesto je popis indikace rozdílný. Jedná se mi hlavně o možnost generické substituce. Děkuji za brzkou odpověd. S pozdravem PharmDr. Simona Černochová
Tato otázka je určena spíše přímo firmě Merck, která by asi podrobněji vysvětlila rozdíly v technologii přípravy obou druhů tablet. Přesto jsem se při jednoduchém dotazu dověděla, že rozdílný název je dán rozdílnou indikaci při registraci obou přípravků - dříve se to výrazněji lišilo i úhradou pojišťovny.
Concor obyčejný - indikace - antihypertenzivum, ischemická choroba srdeční (angina pectoris)
Concor cor - indikace - stabilizované chronické srdeční selhávání.
Co se týče generických záměn s ostatními výrobky farmaceutických firem, platí totéž co u ostatních přípravků. Po diskuzi s lékařem (či poučeným pacientem) lze zaměnit v případě nedostupnosti v lékárně.
 
PharmDr. Marie Zajícová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?