Dobrý den, je nějaká právní ochrana před VZP, pokud mi bude vracet recepty typu - 2x Siofor 120x850mg DS 2x1, vydáno 4x60 místo 3x60. Je tento lege artis postup (4x60) podpořen nějakou vyhláškou nebo jen tvrzením komory (dejme tomu,že projednaným se zástupci ZP)?
Není jasné, zda řešíte konkrétní případ vrácení receptu ZP, nebo zda se ptáte hypoteticky.
 
Na receptu je předepsáno 2x Siofor 120x850mg, DS.2x1. Z pohledu vyhlášky posuzuji to, co je předepsáno - zde mi vyplývá, že 2 balení po 120 tabletách mohu vydat.
Jako náhradu vydáváte jinou velikost balení, zde už jde již o "pouhý" přepočet množství, aby odpovídalo předepsanému, další posuzování, zda je možné tento počet balení vydat, již neděláte.
 
Na tomto výkladu došlo ke shodě s VZP i MZ, a je i logické, že jakýkoliv jiný výklad vnáší zmatek a nejistotu. I nejistotu lékaře a pacienta - ačkoliv předepsáno bylo na 120 dní (a mohlo být podle předpisu vydáno), shodou okolností (a třeba i případ od případu různě) dostal nakonec pacient množství na jinou dobu, než lékař předpokládal.... Absurdit by se našlo více. 
 
Podporou mých tvrzení je i to, že ve vyhlášce se praví, že se jedná o "předepsaný počet balení", nikoliv vydávaných.
 
Pokud máte s VZP konkrétní problémy, kontaktujte komoru. V souladu se smlouvou též můžete využít smírčího řízení atd. Nechtějme, aby detailně vyhláška řešila všechny možné a nemožné situace, už dnes jsou právní předpisy plné detailů, které tam nepatří a v realitě nefungují, maximálně jsou zneužitelné proti nám.
 
 
Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?