Likvidace obalů od např.Aminophyllinu

Likvidace obalů od např.Aminophyllinu

Dobrý den,můžete mi prosím odpovědět,jak správně likvidovat obaly od surovin,které mají v bezpečnostním listu uvedeno,postupujte dle předpisů o zneškodňování zvláštních odpadů na zajištěné skládce pro tyto odpady nebo ve spalovacím zařízení pro nebezpečné odpady/zákon č.185/2001 Sb./ Měli jsme v lékárně audit,který na tyto obaly vyžadoval zvláštní kontejner. Děkuji za odpověď,Mgr.Chytková
Obaly obsahující zbytky nebezpečných látek nebo obaly těmito látkami znečištěné skutečně patří mezi nebezpečný odpad (kategorie odpadu N, kód odpadu 15 01 10) a podle toho se musí likvidovat.
 
Buď tedy můžete obaly opláchnout od zbytků chemikálií (a pak je dáte do tříděného odpadu) nebo je musíte dát do nebezpečného odpadu. Kterou chemikálii můžete vypláchnout a kterou ne rozhodnete podle svých odborných vědomostí, nebo vám to stanoví výrobce.
 
Obaly z výše uvedené kategorie (15 01 10) nemusíte mít uložené zcela samostatně, můžete je mít společně třeba s odpady kategorie 16 05 07 (vyřazené anorganické chemikálie) a 16 05 08 (vyřazené organické chemikálie), což jsou všechno nebezpečné odpady. Nemůžete to však dávat dohromady s tříděným odpadem nebo s komunálním odpadem, které jsou kategorie O = ostatní).
 
Mgr. Hana Šnajdrová

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?