Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zásilkového výdeje. Podle současně platné legislativy platí ve vztahu k SÚKL pouze tzv. ohlašovací povinnost tj. pošle se na SÚKL při zahájení, přerušení nebo ukončení zásilkového výdeje do 15 dnů pouze vyplněný formulář. Dle vyjádření SÚKL již tedy lékárny nežádají,jak tomu bylo dříve, o změnu technického a věcného vybavení, poněvadž je na zásilkový výdej nahlíženo jako na poskupinu běžného výdeje. Též mi na SÚKL bylo sděleno, že tedy není zapotřebí žádat magistrát v souvislosti se zásilkovým výdejem o změnu v registraci nestátního zdrav.zařízení a ani komoru o změnu licence. Můžete toto protvrdit/vyvrátit? Děkuji za odpověď. Vraná
Zásilkový výdej a SÚKL
Potvrzuji, že postačí oznámit SÚKL zahájení nebo ukončení zásilkového výdeje na formuláři, který lze stáhnout na webu SÚKL. 
Zásilkový výdej a krajský úřad
Zákon o nestátních zdravotnických zařízeních v souvislosti se zásilkovým výdejem nic konkrétního neuvádí. Hovoří však obecně o druhu a rozsahu poskytované péče. Přikláním se k názoru, že není nutná změna registrace, ale přesto doporučuji učinit o zásilkovém výdeji oznámení na krajský úřad a připojit dotaz, zda úřad vyžaduje změnu registrace. Lze tak předejít zbytečným komplikacím. V každém kraji může být přístup odlišný. 
Zásilkový výdej a ČLnK
Zahájení nebo ukončení zásilkového výdeje nemá vliv na platnost osvědčení vydaného odbornému zástupci komorou ani se kvůli němu osvědčení nemění nebo neuděluje jiné. Držitel osvědčení je pouze povinen oznámit sekretariátu komory rozhodnutí o změně registrace (dojde-li k němu u krajského úřadu), které se týkají i osvědčení. 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce, Česká lékárnická komora

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?