Dobrý den, dotaz nejspíš na Dr.Sklenáře: Rp. Picis lithantracis 10.0 Benzoli 20.0 Acetoni 70.0 M.f.sol. D.S. Na ložiska Lékařka kožařka, vytištěno z PC - opsal jsem to dobře. Jde o špatnou interpretaci něčeho existujícího, nebo lidovou tvořivost, dá se jí to nějak vymluvit, a hlavně nabídnout rozumná alternativa ?
Dobrý den, opsal jste to skutečně správně, nejedná se o lidovou tvořivost, ale o velmi starý předpis - Solutio picis lithanthracis acetonica, neboli Tincturu Sack, uvedenou v PP 1958. Získává se vyluhováním 10 % dehtu směsí benzenu a acetonu. Příprava je značně zdlouhavá, směs se nechává 7 dní stát a pak se tekutina filtruje. Kdysi jsem dané připravoval a byla to skutečně lahůdka...
Uvedenou recepturu mají někteří dermatologové bůhvíproč stále v oblibě, nicméně když dorazí předpis do lékárny, nastává problém. Přirozeně, benzen je zcela obsolentní, takže by se dnes nahradil éterem. Nicméně i tak se dehet nikdy zcela nerozpustí a filtrace je nutná, tedy ve výluhu nikdy není 10 % dehtu.
Z uvedených problematických důvodů byla sestavena a vyzkoušena alternativu tohoto obsolentního přípravku, která je i uvedena v publikaci Magistraliter receptura v dermatologii, pod číslem 7.7.9. Příprava je jednoduchá, cílem zde je, aby docházelo k co nejmenšímu vysušování pokožky.
V případě, že lékař naopak žádá, aby se rozpouštědlo velmi rychle odpařilo (k čemuž u Tct. Sack docházelo), je možné připravit přípravek ve složení:
Rp.
Carbonis deterg. tinct.
Etheris solventis          aa

Je na místě sdělit lékaři, že dnes již takovýto předpis nelze připravit. Doporučuji se zeptat, jaké vlastnosti od daného přípravku lékař očekává a dle toho zvolit alternativu. Obsah dehtu bych příliš neřešil - není ostatně možné v podmínkách lékárny porovnat skutečný obsah rozpuštěného dehtu v Tinct. Sack, resp. solubilizovaného dehtu v lékopisné tinktuře z kamenouhelného dehtu /tinktura z kamenouhleného dehtu (vhodnější je označení Picis lithanthr. tinct.) se získává vyluhováním 20 % dehtu ve směsi 96% lihu s přísadou polysorbátu 80./.

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?