Roční hlášení OPL

Roční hlášení OPL

Na http://www.sukl.cz/hlaseni-o-prijmu-vydeji-a-stavu-zasob-omamnych-a-1) se v informaci SÚKL o zasílání ročního hlášení o příjmu, výdeji a stavu zásob omamných a psychotropních látek uvádí mj. toto: Hlášení se zasílá přednostně v elektronické podobě opatřené zaručeným elektronickým podpisem na adresu: posta@sukl cz, jako předmět uvádějte "Hlášení OPL". V případě, že provozovatel lékárny nemá elektronický podpis k dispozici, zašle hlášení elektronicky (jako předmět uvádějte "Hlášení OPL") a současně i v písemné podobě na adresu regionálního pracoviště SÚKL, pod které příslušná lékárna spadá. Musí provozovatel hlášení přednostně zasílat elektronicky, a pokud jej zasílá písemně, musí jej současně zaslat i mailem?

Zákon o zasílání hlášení říká přesně toto: 

Roční hlášení se podává na formuláři vydaném Státním ústavem pro kontrolu léčiv písemně nebo v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem podle zvláštního právního předpisu. 

Z jeho znění tedy vyplývá, že hlášení je možné podat písemně nebo v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem. Informace SÚKL je zavádějící, pokud se v ní uvádí, že se hlášení zasílá přednostně v elektronické podobě nebo že písemné hlášení má být doprovázeno elektronickým zasláním. Bez ohledu na to, zda je provozovatel vybaven elektronickým podpisem, může si zvolit formu, v níž hlášení zašle. Povinnost ze zákona splní i tehdy, pokud hlášení pošle jen v písemné formě. 

Ačkoliv se to ve sdělení SÚKL neuvádí, hlášení mohou provozovatelé s aktivovanou datovou schránkou zaslat i jejím prostřednictvím do datové schránky SÚKL, a to i bez elektronického podpisu. 

Není důvod, aby provozovatelé vybavení elektronickým podpisem nebo disponující datovou schránkou nevyužili možnosti zaslat hlášení elektronickou cestou. Je pravděpodobné, že provozovatelé, kteří zašlou hlášení v písemné podobě, ulehčí Ústavu jeho zpracování, pokud hlášení zašlou i obyčejnou elektronickou poštou. Bylo by jistě vhodnější, kdyby SÚKL o tento vstřícný krok provozovatele spíše požádal namísto vydání direktivy, která nemá oporu v zákoně. 

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?