DPH a podvojné účetnictví

DPH a podvojné účetnictví

Dobrý den! Vedu v malé lékárně s měsíčním obratem 600 000Kč jednoduché účetnictví. Mohu dostat radu, jak nejlépe postupovat vzhledem k novému zákonu o DPH? Je výhodné zároveň se zaregistrováním plátcovství DPH současně přejít na podvojné účetnictví a kdy? Má význam k tomuto datu snížit zásoby na minimum? Poněvadž účetnictví je má nejslabší stránka, pochopila bych Vaši radu nejlépe na příkladu. Děkuji za pochopení a Vaši pomoc, kterou uvítá hodně kolegů v podobné situaci. Mgr. Kalvodová Miroslava Lékárna Polešovice

Od 1.5.2004 (pokud bude platit nový zákon o DPH) je hranicí určující od kdy bude osoba povinná k dani plátcem DPH obrat 1.000.000 Kč za předchozích 12 měsíců. Ve vašem případě (podle uvedeného měsíčního obratu) lze předpokládat, že obrat 1.000.000 Kč překročíte v červnu. Z toho vyplývá, že do 15.července jste povinna se registrovat na příslušném finančním úřadě k dani z přidané hodnoty a od 1.9. se stanete plátcem DPH. Od tohoto data budete z Vašich prodejů (uskutečněná zdanitelná plnění) odvádět DPH na
výstupu. Protože ale budete mít k 1.9., kdy se stanete plátcem, pořízené zásoby včetně DPH, umožňuje Vám zákon tuto DPH uplatnit v přiznání za první zdaňovací období. Možnost uplatnění odpočtu je u obchodního majetku (zásoby, dlouhodobý majetek apod.) za podmínky, že byl pořízen za posledních 12 měsíců před datem registrace uvedeným na osvědčení o registraci a máte daňové doklady nebo doklady vystavené plátcem, které obsahují částku za zdanitelné plnění, která je včetně daně.
Druhou možností je, že se stanete plátcem DPH dobrovolně např. ihned od 1.5. U této varianty může být určitou nevýhodou skutečnost, že prodávané léky budou dražší než u neplátce DPH. Dražší budou o DPH (u léčiv tedy 5%) z marže, která připadá na lékárnu.

O výhodnosti daňové evidence nebo účetnictví ve vztahu k DPH se podle mého názoru hovořit nedá. V obou případech se DPH uplatňuje stejně.Vyjímka je při stanovení kurzů u zdanitelných plnění v cizí měně. U daňové evidence musí plátce používat denní kurz ČNB, při vedení účetnictví se použije kurz uplatňovaný v účetnictví tj. denní nebo pevný kurz.

Snížení zásob by mělo význam u těch, které byly pořízeny více jak 12 měsíců před datem registrace. V tomto případě není nárok na odpočet daně při změně režimu a tato daň by zůstala jako součást pořizovací ceny zásob.


Ing. Radek Bílý
daňový poradce č. 98


Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?