DPH od 1.5.2004 – 1.díl

DPH od 1.5.2004 – 1.díl

Informace daňového poradce Ing. Bílého (dtto též v aktuálních zprávách)

 


DPH od 1. 5. 2004 - I. díl

Ve čtvrtek 22. dubna 2004 schválila Poslanecká sněmovna nový zákon o dani z přidané hodnoty, a tím přehlasovala předchozí veto prezidenta republiky Václava Klause. Zákon vyšel ve Sbírce zákonů dne 23. dubna pod číslem 235/2004. Datum účinnosti nastal dnem vstupu České republiky do Evropské unie - tj. k 1. květnu 2004.

1. Jaké změny přinesl nově schválený zákon o DPH lékárnám?
Datem účinnosti nového zákona o DPH přestává být osvobozen výdej nebo prodej léčiv. To znamená, že tato činnost se od 1. května 2004 započítává pro účely DPH do obratu, který je rozhodujícím kritériem, zda se subjekt provozující lékárnu (dále jen lékárna) stane plátcem DPH či nikoliv (mluvím o lékárnách - stávajících neplátcích). Připomínám, že obratem se rozumí výnosy za uskutečněná zdanitelná plnění (s výjimkou osvobozených bez nároku na odpočet daně) u osob, které vedou účetnictví (podvojné), nebo příjmy za uskutečněná zdanitelná plnění (s výjimkou osvobozených bez nároku na odpočet daně) u osob ostatních. Takže pro lékárnu - neplátce, nepřináší 1. květen žádné zásadní změny ve vztahu k DPH. Pouze začíná počítat obrat, do kterého se započítává také prodej a výdej léčiv.

2. Povinnost registrace
Pokud obrat přesáhne 1.000.000,- Kč za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích měsíců (počítáno ale od 1.5. 2004), vyplývá z této skutečnosti povinnost registrace k DPH a to do 15-ti dnů následujícího měsíce po měsíci, ve kterém byl obrat překročen. Plátcem DPH se pak lékárna stane od prvního dne třetího měsíce po měsíci, ve kterém byl překročen obrat.
Příklad: Lékárna ABC má průměrný měsíční obrat 600.000,- Kč. V měsíci květnu tedy 600.000,- Kč (obrat 1.000.000 Kč nebyl překročen), v měsíci červnu má obrat také 600.000,- Kč. V měsíci červnu byl již v součtu s měsícem květnem překročen obrat 1.000.000,- Kč a Lékárna ABC je povinna se do 15. července registrovat na místně příslušném finančním úřadě k DPH. Plátcem se pak stane od 1. září. Od tohoto data je povinna odvádět DPH na výstu?pu ze všech uskutečněných zdanitelných plnění (vyjma osvobozených).
Z uvedeného příkladu vyplývá, že pokud se některá z lékáren nebude chtít k DPH registrovat dobrovolně, nejbližší datum, kdy se může stát plátcem DPH, je 1. srpna 2004, a to v případě, že obrat za květen bude vyšší než 1.000.000,- Kč.

3.Nárok na odpočet daně na vstupu při změně režimu
Pokud se lékárna stane plátcem DPH, je oprávněna uplatnit nárok na odpočet daně u obchodního majetku (zejména zásoby a dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek) evidovaného ke dni účinnosti uvedeném na osvědčení o registraci (u výše uvedeného příkladu ke dni 1. září). Odpočet daně je možno uplatnit pouze u obchodního majetku pořízeného za posledních 12 měsíců přede dnem účinnosti uvedeném na osvědčení o registraci a za podmínky, že pořízení lze doložit daňovým dokladem.
Odpočet daně na vstupu, který je dán zákonem, dává možnost zabránit zejména při prodeji zboží dvojímu zdanění daní z přidané hodnoty, neboť u neplátce vstupuje DPH na vstupu do ceny pořízení zásob. Pokud by nově zaregistrovaný plátce neměl možnost uplatnění odpočtu, musel by při prodeji odvést DPH na výstupu z ceny, která již DPH obsahuje.
Pokud se podíváme, jaký bude mít uplatněný odpočet DPH dopad na základ daně z příjmů, musíme rozlišit plátce, který vede účetnictví, a plátce, který neúčtuje (vede daňovou evidenci). U plátce, který vede účetnictví, nemá odpočet DPH na vstupu u zásob bezprostřední dopad na základ daně z příjmů. Odpočtem DPH se sníží cena pořízení zásob, která vstupuje do základu daně z příjmů až následně při prodeji zásob. Plátce, který vede daňovou evidenci a zaevidoval pořízené zásoby do výdajů snižující základ daně z příjmů, musí o uplatněný odpočet základ daně z příjmů zvýšit.

4. Přecenění zásob
Z výše uvedeného vyplývá, že ke dni, ke kterému se lékárna stane plátcem DPH, musí dojít k přecenění zásob evidovaných na skladě. Dojde k přecenění pořizovací ceny zásob z důvodu uplatnění DPH na vstupu (viz bod 3) a dále prodejní ceny zásob z důvodu, že zásoby, které jsou do 30. 4. 2004 osvobozeny od DPH, budou po 1. 5. 2004 zatíženy 5 % DPH.
Při přecenění mohou lékárny použít v zásadě dvě základní varianty:
a) bez navýšení prodejní ceny
b) s navýšením prodejní ceny (prodejní cena by se zvýšila o 5% DPH z marže lékárny což odpovídá přibližně o 1 % z původní prodejní ceny lékárny)
U varianty a) prodejní cena zůstává zachována a odvedené DPH na výstupu sníží marži lékárny.
U variaty b) dojde o odvedené DPH ke zvýšení prodejní ceny, ale marže lékárny zůstane zachována.
Pozn! Mezi těmito variantami si lze představit několik dalších, jako například varianta, která využije rezervu mezi prodejní cenou a maximální úhradou od pojišťovny. To znamená, že prodejní cena by se zvýšila pouze na úroveň maximální úhrady od pojišťovny, a tím by nedošlo k navýšení doplatků pro pacienty. Zbylá část DPH by snížila marži lékárny.
I když ČLK mnohokrát deklarovala, že lékárníci zvýšení cen z důvodů DPH nehodlají hradit ze své marže, domnívám se, že se jedná o obchodní strategii a individuální posouzení situace každé lékárny. Nemalou roli v rozhodování jistě sehraje i připravenost a variantní nabídka lékárenských systémů.
Dopad výše popsaných variant si můžeme ukázat na následujících jednoduchých příkladech:

Společné zadání:
NCD = 1.000,- Kč
Společná marže (distributor a lékárna) 32 %
z toho: - MD 5 % tj. 50,- Kč
- ML 27 % tj. 270,- Kč

Příklad č. 1) Lékárna - neplátce DPH
NCL = (NCD + MD) + 5 % DPH
= (1.000 + 50) + 52,50 = 1.102,50 Kč
PCL = NCL + ML
= 1.102,50 + 270 = 1.372,50 Kč

Příklad č. 2) Lékárna - plátce DPH - varianta a) bez navýšení prodejní ceny
NCL = NCD + MD
= 1.000 + 50 = 1.050,- Kč
PCL = (NCL + ML) + 5 % DPH
= (1.050 + 257,10) + 65,40 = 1.372,50 Kč

Příklad č. 3) Lékárna - plátce DPH - varianta b) zvýšení prodejní ceny a zachování marže
NCL = NCD + MD
= 1.000 + 50 = 1.050,- Kč
PCL = (NCL + ML) + 5 % DPH
= (1.050 + 270) + 66 = 1.386,- Kč

NCD = nákupní cena distributora od tuzemského výrobce nebo dovozce, ne vyšší než regulovaná cena maximální
NCL = nákupní cena lékárny
PCL = prodejní cena lékárny
MD = marže distributora
ML = marže lékárny

Zhodnocení jednotlivých příkladů:
V příkladu č. 2) (lékárna se stala plátcem DPH) zůstala prodejní cena stejná, jako v příkladu č. 1), kdy lékárna nebyla ještě plátcem DPH. V období, kdy je lékárna plátcem (příklad č. 2), musí odvést DPH z prodaného léku. Jelikož prodejní cena zůstala zachována, lékárna odvedla DPH ze své marže tj. marže se snížila z 270,- Kč na 257,10 Kč tj. o 12,90 Kč.
V příkladu č. 3 došlo oproti příkladu č. 2 k navýšení prodejní ceny. Prodejní cena byla navýšena z 1.372,50 Kč na 1.386,- Kč tj. o 13,50 Kč. Toto zvýšení odpovídá 5 % DPH z marže lékárny tj. 5 % z 270,- Kč. Prodejní cena lékárny se pak zvýšila přibližně o 1 %.


5. Lékárny - stávající plátci
Pro lékárny, které byly plátci před 1. 5. 2004, nastávají od tohoto data následující změny:
· u zásob, které byly do 30. 4. 2004 při výdeji osvobozeny od DPH, dochází k zatížení sníženou sazbou tj. 5 % DPH
· u zásob zařazených do základní sazby DPH 22 % dochází ke snížení této sazby na 19 %.
· u některých položek zásob dochází k přesunu ze snížené sazby DPH do základní, nebo naopak. Pozn! Této problematice se věnuje článek na jiném místě tohoto čísla.
U stávajících plátců narazíme na problém, co s DPH u zásob pořízených a evidovaných k 30. 4. 2004. Zákon o DPH řeší pouze situaci, kdy z neplátce se stává plátce (změna režimu). Ale v případě, kdy jsou osvobozená plnění (u kterých není nárok na odpočet DPH na vstupu - DPH je součástí pořizovací ceny zásob) přeřazena do neosvobozených, zákon odpočet DPH neumožňuje. Jedná se v tomto případě o chybu, která vznikla v průběhu legislativního procesu. V odborných kruzích panuje několik názorů, jak vzniklou situaci řešit. Domnívám se, že řešením je použití mimořádných opravných prostředků podle zákona č. 337/1992 Sb. O konečném řešení, které bude odsouhlasené Ministerstvem financí ČR, budeme neprodleně informovat.


Ing. Radek Bílý
daňový poradce ČLK


 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?