DPH u humánních léčiv při užití ve veterinární praxi

DPH u humánních léčiv při užití ve veterinární praxi

Dopis Ministerstva financí Komoře veterinárních lékařů k dané problematice

 


Pro předsedy OSL:

Přikládáme stanovisko MF, které nám přeposlali kolegové z veterinární komory.

Daňový poradce ČLK - ing. Bílý se s tímto stanoviskem (ohledně uplatňování 5% sazby DPH při zařazení humánních léčiv při veterinárním užití) ztotožňuje - nicméně připomínám , že i naše komora požádala MF o jednoznačné vyjádření.

PharmDr. Lubomír Chudoba
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dopis z Ministerstva financí ČR

V Praze dne 12. května 2004
Č.j. 05/67147/2004


Vážený pane doktore,

k Vašemu dopisu ze dne 5. května 2004 ve věci výkladu uplatnění DPH v oblasti veterinárních léčiv podle přílohy č. 1 k zákonu č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, uvádím následující:
Ministerstvo financí bude při uplatňování příslušné sazby DPH u léčiv, ať již používaných v oblasti humánní medicíny nebo medicíny veterinární vycházet z toho, k čemu je příslušné léčivo účelově určeno v registračním rozhodnutí, tj. léčivo registrované u ÚSKBL v Brně, je léčivem veterinárním, tedy se uplatní základní sazba DPH, léčivo registrováno SÚKL v Praze, je vždy určeno k používání pro humánní lékařské účely s uplatněním snížené sazby DPH (jedná se o návrh Vámi předložený při osobním jednání v předmětné věci na Ministerstvu financí – odboru 18, které proběhlo v měsíci květnu letošního roku).

K bodu 1 - s odvoláním na předešlý text, nemůžeme Váš požadavek na uplatnění snížené sazby DPH u biopreparátu akceptovat.

K bodu 2 dopisu uvádíme, že snížená sazba daně se uplatní u všech výrobků uvedených v příloze č. 1 pod číselnými kódy 28-30,40,48,56,61,62, pokud jsou určeny pro humánní medicínu.

Bod 3 je jak výše uvedeno akceptován.

Bod 4 – snížená sazba daně se uplatní u výrobků uvedených v příloze č. 1 k zákonu o DPH, pokud jím přísluší číselný kód Harmonizovaného systému a slovní vymezení. V opačném případě se uplatní základní sazba DPH. S žádostí o zařazení zboží do příslušn?é kapitoly harmonizovaného systému se lze obrátit na 3. odbor Ministerstva financ- Generální ředitelství cel.

S pozdravem
Ing. Ivona Legierská
náměstkyně ministra financí


Vážený pan
MVDr. Jan Bernardy
prezident Komory veterinárních lékařů ČR
Palackého 1-3
612 42 Brno

e-mail : vetkom@vetkom.cz





 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?