DPH u výdeje a prodeje léčiv – stanovisko Ministerstva financí

DPH u výdeje a prodeje léčiv – stanovisko Ministerstva financí

Níže uvedené vyjádření je převzato z webových stránek Ministerstva financí ČR. Toto vyjádření de facto shrnuje vyjádření již uváděná jednak na webových stránkách ČLK (rubriky "Aktuální zprávy" a "Daňová a účetní poradna"), jednak v Časopisu českých lékárníků č. 5 a 6/2004.

 


Uplatňování DPH u výdeje a prodeje léčiv

Od 1.5. 2004, kdy vstoupil v účinnost zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen zákon), již není podle ustanovení § 58 odst. 2 zákona osvobozen výdej a prodej léčiv, potravin určených pro zvláštní výživu nebo zdravotnických prostředků na lékařský předpis i bez lékařského předpisu. Od daně je osvobozeno pouze dodání zboží, které je spotřebováno v rámci zdravotnických služeb podle § 58 odst. 1 zákona.

Protože výdej a prodej léčiv, potravin určených pro zvláštní výživu i zdravotnických prostředků je zdanitelným plněním, vstupují příjmy a výnosy za tento prodej do obratu podle § 6 zákona. Lékárny a jiné osoby, které dodávají uvedené zboží a dosud nejsou plátci daně, jsou povinny se po 1.5. 2004 registrovat jako plátci, pokud přesáhnou za nejbližších 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců obrat 1 000 000 Kč.

Mohou se rovněž registrovat jako plátci dobrovolně nebo jim může vzniknout podle § 95 zákona povinnost registrovat se i z jiných důvodů než překročení stanovené výše obratu.

Pokud se lékárna či jiná osoba stane plátcem daně, je oprávněna uplatnit nárok na odpočet daně podle § 74 u obchodního majetku (včetně zásob) evidovaného ke dni účinnosti uvedeném na osvědčení o registraci. Odpočet daně je možno uplatnit pouze u majetku pořízeného 12 měsíců přede dnem účinnosti uvedeném na osvědčení o registraci a za podmínek stanoveným tímto ustanovením.

Lékárny a jiné osoby, které byly plátci již před datem 1.5. 2004, mohou uplatnit nárok na odpočet DPH i po 1. 5. 2004 podle § 72 a 73 zákona z pořízených zásob evidovaných k 30. 4. 2004, pokud odpočet daně dosud neuplatnily a rovněž mohou provést úpravu odpočtu daně u pořízeného dlouhodobého hmotného nebo dlouhodobého nehmotného majetku podle § 78 zákona.

Pokud je lékárna součástí nemocničního zařízení a jejím provozovatelem je toto nemocniční zařízení a zboží je používáno jak pro osvobozená plnění podle § 58 odst. 1 zákona (v rámci poskytování zdr?avotnických služeb), tak pro zdanitelná plnění, bude se nárok na odpočet řídit pravidly stanovenými v § 72 a násl. zákona.

Pokud provozovatel lékárny prokáže, že nakoupené zboží či jiná přijatá zdanitelná plnění byly použity výhradně pro uskutečnění plnění, u kterých má nárok na uplatnění odpočtu daně podle § 72 odst. 2, lze u těchto přijatých plnění uplatnit za podmínek stanovených zákonem plný nárok na odpočet.

U přijatých plnění, která jsou použita výhradně pro uskutečnění plnění osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně nelze odpočet uplatnit.

Pokud nelze jednoznačně prokázat účel použití nakoupeného zboží či jiných přijatých zdanitelných plnění, je plátce daně povinen postupovat podle § 72 odst. 4 zákona, tzn. je povinen krátit odpočet daně způsobem uvedeným v § 76 zákona.

Snížená sazba daně může být uplatňována pouze u léčiv a prostředků zdravotnické techniky uvedených v příloze č. 1 k zákonu č. 235/2004 Sb. U léčiv může být snížená sazba daně uplatňována jen při použití pro humánní lékařské účely. Obecně se při uplatnění sazby daně vychází z registračního rozhodnutí, tj. léčiva registrovaná SÚKL v Praze jsou účelově určena k používání pro humánní lékařské účely a podléhají snížené sazbě daně.

U prostředků zdravotnické techniky je pro určení sazby daně rozhodující, zda příslušný výrobek splňuje podmínky stanovené předpisy uvedenými v příloze č. 1, především zákonem č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích.

Zdroj : www.mfcr.cz



 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?