Dotaz na místo výkonu práce

Dotaz na místo výkonu práce

Pracuji jako odb.zástupce a zaměstnavatel mi nyní chce dát k podpisu nový dodatek k pracovní smlouvě, kde jako místo výkonu práce uvádí ne konkrétní lékárnu, ale obvod celého města. Vlastní zde totiž několik lékáren.Je zaměstnavatel k tomu oprávněn, nebo jako odb.zástupce musím mít jako místo výkonu práce tu lékárnu, ke které se vztahuje osvědčení?

    Zákoník práce ve svém § 29, odst. 1, písm. b) nijak neomezuje určení místa výkonu práce v pracovní smlouvě. To však neznamená, že lze místo výkonu práce sjednat zcela libovolně. Je třeba vyházet z povahy práce. Je-li práce vykonávána na jednom pracovišti, pak by mělo být místo jejího výkonu situováno na toto pracoviště. Při výkonu práce na více pracovištích jsou místem výkonu všechna tato pracoviště a spočívá-li práce např. v činnosti obchodního zástupce operujícího v určitém regionu. lze jako místo výkonu práce sjednat tento region.
    Sjednané místo výkonu práce má potom vliv na posuzování situací, kdy má být zaměstnanec přeložen na jiné než sjednané pracovní místo nebo kdy má být vyslán na pracovní cestu. K přeložení i pracovní cestě musí dát zaměstnanec souhlas. A to je důvod, pro který by nemělo být místo výkonu práce sjednáno příliš široce, protože pak  je  možné vysílat zaměstnance mimo obvyklé pracoviště i bez jeho souhlasu.
    Z Vašeho dotazu je zřejmé, že dosud máte sjednáno místo výkonu práce na adrese jedné lékárny a zaměstnavatel se nyní snaží formou dodatku k pracovní smlouvě místo výkonu rozšířit na celé město.
    Předně nejste povinna dodatek vůbec uzavírat. Jaké to může přinést faktické důsledky ve Vašem vztahu k zaměstnavateli, musíte zvážit sama. Zákonným důvodem pro jakoukoliv sankci ze strany zaměstnavatele však odmítnutí uzavření dodatku k pracovní smlouvě není.
    Snaha Vašeho zaměstnavatele uvést jako místo výkonu práce celé Brno není správná. I když je zřejmě provozovatelem více lékáren, není problém uvést jako místa výkonu práce konkrétně všechna pracoviště, kde byste měla pracovat. Budete-li s tím ovšem souhlasit. Není od věci si pro tento případ sjednat též podmínky úhrady nákladů spojených s přemisťováním z jednoho pracovišťe na druhé. Zvláště, mělo-li by docházet k častým přesunům mezi nimi. Rovněž je nutné pamatovat na to, aby čas strávený na cestě byl zahrnován do pracovní doby.
    Směřuje-li Váš dotaz k tomu, zda musíte mít místo výkonu práce jen v té lékárně, na kterou se vztahuje Vaše osvědčení, pak lze odpovědět, že nemusíte. Můžete mít sjednané místo i v jiných lékárnách. Musíte však dbát zásad uvedených v licenčním řádu České lékárnické komory. K jejich porušení Vás nesmí vést ani zaměstnavatel. Podle ustanovení § 9 licenčního řádu platí, že osvědčení zavazuje držitele k osobnímu vedení lékárny, čímž se rozumí osobní účast na řízení a provozu lékárny ve výši 75 % doby zákonem stanoveného pracovního týdne, a to v době, kdy je lékárna otevřena pro veřejnost. § 4 pak stanoví, že na jednu lékárnu a jednoho farmaceuta je možno vydat pouze jedno osvědčení a lékárník může být držitelem jen jednoho osvědčení pro vedení lékárny s případným odloučeným oddělením pro výdej léčiv a zdravotnických prostředků.
    Z toho vyplývá, že jako držitelka jednoho osvědčení pro jednu lékárnu můžete mít sjednáno místo výkonu práce v této lékárně, popřípadě v její výdejně. V lékárně jste povinna strávit alespoň 75 % pracovní doby. Ve zbývajících 25 % pracovní doby, nebo v rámci přesčasových hodin i v rozsahu větším, můžete pracovat i v jiných lékárnách. Ovšem zde již nikoliv ve funkci odborného zástupce.
 
V Teplicích dne 26.5.2006    Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?