Dobrý deň, ako je to zo zámenou liekov s rovnakou účinnou látkou, ale rôznou zaregistrovanou indikáciou? príklad: lekár predpísal Zyban ( is-odvykanie fajčeni) môžme to zameniť za Wellbutrin ( is-terapia depresivných stavov)? Lekár to samozrejme inak predpísať nemôže, ale čo my? Ďakujem. Pešeková

 

Dobrý den,
p
ři výdeji je nutné dodržet všechny zákonem o léčivěch a dále vyplývajícími prováděcími předpisy stanovené podmínky. Pro tzv. generickou substituci jsou předepsaná jasná pravidla  viz.  doporučený postup pro uplatnění GS , vydaný představenstvem komory. Je nutné postupovat také  dle schválené registrace vydané SÚKL a postupovat dle informací, které jsou uvedeny v SPC / Souhrn údajů o přípravku / daného přípravku. Odpověď je tedy NE , pokud je přípravek zaregistrován jen a pouze pro určitou indikaci, nemůže lékárník při výdeji dát pacientovi jiný léčivý přípravek, byť by měl stejnou účinnou látku, ale nemá v rozhodnutí o registraci , ani v SPC danou indikaci uvedenu. Jen na okraj uvádím, že budou existovat přípravky, které budou mít pro danou indikaci základní úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění a vedle toho pro jinou indikaci,  u téhož přípravku bude např. zvýšená úhrada z vzp . Proto je v náležitostech , které mají být uvedeny na lékařském předpise uveden i údaj o diagnóze . Zatím je tento údaj nepovinný, ale očekáváme, že se to v budoucnu změní.  

      Mgr. Marek Hampel

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?