Výpis z opakovacího RECEPTU

Výpis z opakovacího RECEPTU

Dobrý den, na základě komentáře k vyhlášce č. 54/2008Sb 84/2008Sb. (aktuality z 1.4.)jsme začali opakovací rp. kopírovat s uvedenými náležitostmi. Pochopili jsme to tak, jak je, myslím, zcela jednoznačně, psáno (výpis z opakovacího RECEPTU...). Načež nám VZP všechny kopie vrátila s tím, že to platí pouze pro výpis z VÝPISU (proč bych proboha měla dělat kopii z výpisu??). Dodávám, že "problém" má opět pouze VZP, ostatní pojišťovny nám vrací jako vždy jen recepty, které jim nepatří. Pokud se mýlím, přepíšu to vše na výpisy, ale pokud mám pravdu, bylo by možné to VZP nějak vysvětlit? Děkuji, Mgr. Červená, Lékárna MMN Jilemnice

 

Náš komentář si vykládáte naprosto správně, nevím, jakou logiku by měla mít možnost kopírování "výpisu" z výpisu. A při jasném postupu ze strany lékárny se už objevují pozitivní výsledky - i VZP (po předchozí snaze určité pobočky neproplácet tyto kopírované výpisy) musela uznat, že tento postup je lege artis a kopírované výpisy přijímá.
Je povinností VZP Vám vrácení dokladů zdůvodnit - a to jednoznačně a písemně - proč Vám doklad vrací, co jste porušili, jaký konkrétní předpis apod. Pouhé vrácení s poznámkou "vadný doklad", nebo s ústním sdělením, že je to špatně, není v pořádku. Takto vrácené doklady považujte za neoprávněně vrácené, a podle toho postupujte - oficiálně, písemně je znovu předejte s žádostí o proplacení atd...- až s možností smluvní pokuty apod.. Nezbývá, než trvat na svým právech - i když to zní jako idealismus - jste rovnoprávným smluvním partnerem VZP a podle toho je nutno se chovat. Tímto způsobem právě postupovaly lékárny, které zmiňuji výše a byly úspěšné.
Pokud budete při tomto postupu neúspěšní, můžete požádat komoru o radu a pomoc.

Mgr. Jiří Kotlář

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?