Pozdní vydání číselníků

Pozdní vydání číselníků

MZ nebo nyní SÚKL vydávájí číselníky několik dnů po začátku měsíce s tím, že jsou platné zpětně k 1. dni měsíce. Takto přece nelze postupovat - chtěl bych znát: 1. názor právníka naší komory a za 2. co proti tomu udělala nebo bude dělat ČLK? Děkuji za odpověď.

 

1. Názor právníka, je ten, že takto skutečně postupovat nelze. Číselník v podobě, jakou máte zřejmě na mysli, vydává VZP na základě seznamů, které pozdě vydává SÚKL a následně MZd. Pozdě proto, že musí čekat až do posledního dne předchozího období, aby byl v seznamech zachycen stav rozhodování SÚKLu o léčivých přípravcích (o maximálních cenách a výších úhrad). Na vině je ustanovení nového zákona o léčivech, které neumožňuje posunout účinnost rozhodnutí tak, aby byl dostatek času na včasné zveřejnění změn max. cen a úhrad.
Současně ale nelze pojišťovně bezprostředně zabránit v tom, aby si dělala, co chce. Následně se lze domáhat úhrady v soudním řízení. Jde tedy o stav neúnosný.
2. Zástupci Komory o této situaci jednali s vedením jak SÚKLu, tak MZd. Do budoucna by mělo dojít k nápravě tohoto stavu, ale termín znám není. Jde o problém, který je Komorou stále sledován.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, právní poradce ČLK

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?