Kritéria pro odborného zástupce

Kritéria pro odborného zástupce

Dobrý den,mám dotaz,jaká kritéria musím splňovat pro výkon odborného zástupce z hlediska odbornosti?


Z hlediska odbornosti se výkon funkce odborného zástupce považuje za vedení lékárny.

Podle § 11 odst. 4 zák.č. 95/2004 Sb. je podmínkou pro samostatný výkon činností při vedení lékárny získání specializované způsobilosti farmaceuta.
Ta se získává:
a) úspěšným ukončením specializačního vzdělávání atestační zkouškou nebo
b) absolvováním doplňující odborné praxe podle vzdělávacího programu v akreditovaném zařízení.
Nejprve se musíte nechat „zařadit“. Žádost o zařazení do oboru specializačního vzdělávání podává uchazeč ministerstvu zdravotnictví, popř. IPVZ.
Protože je vzdělávací program pro oba způsoby stejný, liší se prakticky jen složením nebo nesložením atestační zkoušky po absolvování vzdělávacího programu. Vzdělávací programy najdete na mzcr.cz a zpravidla se skládají ze 48 měsíců praxe v plném rozsahu pracovní doby a z předepsaných kurzů, stáží, testů a dalších výukových aktivit.
Po absolvování výše uvedeného dostanete diplom nebo osvědčení. Pokud již máte některý z těchto dokladů tak kritéria splňujete. Jedinou výjimkou může být, když v posledních šesti letech déle než pět let nepracujete v lékárně. Pak musíte absolvovat 60-ti denní praxi pod odborným dohledem.
Připomínám, že kromě odborných kritérií musíte ještě splňovat další osobní kritéria – bezúhonnost, zdravotní způsobilost a členství v komoře.

PharmDr. Vladimír Gondek

 

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?