Doba použitelnosti

Doba použitelnosti

Dobrý den, v naší lékárně připravujeme 3% roztok formaldehydu a Aq.pur. 500 g (rozvažováno do skleň. nádob s pryžovou zátkou) pro centrální sterilizaci. Používá se do formaldehydového sterilizátoru, u vody je gumová zátka propichována jehlou. Je potřeba uvádět v tomto případě dobu použitelnosti a jakou? Hlavně u vody si nejsem vůbec jistý. Děkuji.

 

Nejedná se o léčivé přípravky, přesto bych doporučil vyznačit použitelnost od data přípravy v obou případech 14 dnů. Domnívám se, že způsob použití (včetně doporučených použitelností ) by měl být řešen v Provozním řádu zdravotnického zařízení, pro které připravujete, a který schválil příslušný orgán. Tazateli doporučuji požádat provozovatele nemocnice o nahlédnutí do tohoto dokumentu, kde by provoz formaldehydového sterilizátoru měl být řešen komplexně.

RNDr. Václav Šeda

www.lekarnavm.cz

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?