Dobrý den . Pokud bych na email kolegů z OSL zaslal email zhruba tohoto znění : " Vzhledem ke zvýšené aktivitě osob zneužívajících návykové látky Vás žádám, aby jste se drželi patřičné vyhlášky, a těmto osobám neprodávali více než 1 balení Nurofenu Stopgrip (Modafenu....)" , jedná se o pokus o kartelovou dohodu, postižitelnou ze strany Úřadu pro hospodářskou soutěž? Děkuji za odpověď. Mgr.Chytra


Dobrý den,
p
ane magistře nemohu Vám doporučit rozeslání emailu či písemné formy dopisu pod hlavičkou OSL a to z těchto důvodů:

1. Zákon č.143/2001 Sb O ochraně hospodářské soutěže v § 2 uvádí kdo jsou soutěžitelé. Cituji: " Fyzické a právnické osoby, jejich sdružení a sdružení těchto sdružení a jiné formy seskupení a to i v případě, že tato sdružení a seskupení nejsou právnickými osobami, pokud se účastní hospodářské soutěže nebo ji mohou svou činností ovlivňovat, i když nejsou podnikateli". OSL jako základní článek České lékárnické komory, která je právnickou osobou ,  i když není podnikatelem podle zákona č.513/1991 Sb.  - Obchodní zákoník , je soutěžitelem a svým způsobem, nabádáním , chováním, doporučením  může ovlivnit relevantní trh zboží.
2. Proti České lékárnická komoře bylo v minulosti již několikráte vedeno řízení u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže v Brně v jiných případech a proto do budoucna nelze vyloučit ani zahájení dalších řízení např. pro uzavírání tzv. horizontálních dohod dle § 5 Zákona č. 143/2001Sb.  


Mohu Vám doporučit rozeslání emailu tohoto obsahu:

Vážené kolegyně,  vážení kolegové  , v poslední době dochází v našem okolí ke zvýšenému zájmu o nákup léčivých přípravků obsahujících pseudoefedrin a to za účelem následné přípravy návykových látek, které zásadním způsobem poškozují zdraví konzumenta. S konkrétními podněty se obraťte na SÚKL , z důvodu podezření na zneužívání léčivých přípravků podle § 5 odstavce 11/ Zákona č.378/2007 Sb o léčivech cituji: " Zneužitím léčivých přípravků se pro účely tohoto zákona rozumí úmyslné nadměrné užívání léčivých přípravků nebo úmyslné užívání léčivých přípravků způsobem, který je v rozporu s určeným účelem použití, a to případně i po jejich dalším zpracování, doprovázené škodlivými účinky na organismus, včetně škodlivých účinků na jeho psychiku" .  Konkrétní podnět s uvedením názvu léčivého přípravku a žádostí o změnu klasifikace výdeje takového přípravku podle § 39  bod  2/ písmeno b/ nebo  § 39  bodu  3/  zákona č. 378/2007 Sb. O léčivech adresujte  na : SÚKL, Šrobárova 48, Praha 10, PSČ 100 41 .
S pozdravem
Mgr. Marek Hampel

 

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?