Peruánský balzám

Peruánský balzám

Dobrý den, v poslední době nám chodí veterinární recepty na přípravu této masti: balsamum peruvianum 20g, argentum nitricum 4g, vaselinum album 200g. Ať jsme zkusili jakýkoli postup, vždy byla výsledná mast kropenatá. Balzám se prostě srazil. Jak by se správně mělo postupovat, aby byla mast stabilnější a pro pacienta i o něco hezčí? Děkuji za odpověď.L.R.

 

Zapracování peruánského balzámu do topických přípravků by mělo být záležitostí dostatečně známou a rovněž i několikráte publikovanou (např. v časopise Praktické lékárenství, články jsou dostupné i na internetu). Tak tedy znovu. Do vazelíny je nutno pro rovnoměrné dispergování peruánského balzámu jeho předmísení např. s ricinovým olejem, obvykle v poměru 1:1. Bez vhodné dispergační přísady bude vždy výsledný přípravek "kropenatý". Postup přípravy: Dusičnan stříbrný se rozpustí ve 4,0 g čištěné vody, část vazelíny se nahradí voskem z ovčí vlny (3-5 g) nebo Syndermanem (cca 10 g) a roztok se do základu vemulguje. Přídavek doporučuji oznámit lékaři v případě, že by vysloveně byl proti obsahu vosku z ovčí vlny v přípravku /např. senzibilizace, což u zvířete spíše nepředpokládám/, nutno použít jiný emulgátor v/o. Synderman s vazelínou je možno i velmi slabě natavit, vosk z ovčí vlny pochopitelně více. V odpařovací misce nebo jiné vhodné nádobě se předem dobře smíchá ricinový olej s peruánským balzámem (vhodné nejprve navážit olej a k němu teprve balzám) a přimísí se do masti. Výsledný přípravek je hnědý, "nekropenatý", jelikož balzám je rovnoměrně dispergován. 
Obdobně postupujeme při zapracování peruán. balzámu do oleofilních čípků, emulgujících v/o základů apod. Přidám i nějaké praktické informace: Při zapracování do bezvodého neoaquasorbu či makrogolové masti netřeba používat pomocnou látku k předmísení, balzám bude i tak rovnoměrně dispergován. Při zapracování do hydrokrémů (např. neoaq. krém) se doporučuje předmísení např. s polysorbátem 80 zde se tedy ricinový olej nepoužije.
PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?