Databáze lékáren

Databáze lékáren

Dobrý den, opakovaně jsme obdrželi nabídku na odkoupení našich lékáren od společnosti Dr.Max Česká lékárna a.s. Předpokládám, že podobně jako velká část ostatních nezávislých lékáren. Zajímalo by mě kdo této společnosti poskytl takovou databázi a pokud to byla ČLK tak proč? Ptám s proto, že si nejsme vědomi, že bychom dali komukoli souhlas s použitím našich údajů. Děkuji za odpověď Martin Šuška

 

Dobrý den i Vám,
ČLK neeviduje a nikdy neevidovala žádost výše uvedené společnosti na poskytnutí databáze lékáren. V letech 2007/2008 ČLK žádnou takovou databázi přímo neposkytla ani jiným subjektům, kteří o tyto informace žádali. Všichni  žadatelé (naposledy UCB banka) jsou důsledně odkazováni na veřejné informační zdroje. Jedná se o informace veřejně přístupné na webových stránkách institucí, kromě ČLK  například ještě SUKL, Zdravotní pojišťovny  a  Ministerstvo zdravotnictví.

Nejstručnější možná odpověď  na otázku proč, je :
zákon č. 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím  § 4 Poskytování informací Povinné subjekty poskytují informace žadateli na základě žádosti nebo zveřejněním.
Povinnost poskytovat seznam lékáren je uložena  zákonem 378/2007 §99 odst.1 písm. e)


 


Mgr. Stanislav Havlíček

Pokusím se trochu rozvést Vaší otázku a podobně jako Vy zaspekulovat. Pokud předpokládáte, že byla oslovena velká část nezávislých lékáren, bude lépe když nějak svůj předpoklad ověříte. Udělal jsem to dnes u zhruba 20- ti lékáren a tuto Vaši domněnku mi žádný z oslovených kolegů nepotvrdil.
Díky zmínce o nezávislých lékárnách je možná i konstrukce, že  takto filtrovaná data mohla být získána z webových prezentací společností Družstvo lékáren, Moje lékárna a možná dalších.
Vzhledem k tomu, že se v dotazu uvedená společnost vůbec netají vyhledáváním možných investičních příležitostí, a má k tomu i tým lidí, dovoluji si odhadnout, že adresy konkrétních lékáren mohly být  získány i přímo "ze dveří" lékáren ve vytipovaných lokalitách.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?