Dobrý den. Firma Pliva má v současné době na svůj preparát ALENDRONAT-PLIVA marketingovou akci 1+5zdarma resp. teď již 1+10zdarma. Podle zástupkyně firmy někteří kolegové všechny balení nacení do plné úhrady pojišťovny(516,-) a je to dle firmy správné!!. Dle našeho názoru je to porušení cenotvorby a měly by se rozpočítat a jejich celková cena by měla být 86,- (resp46.90). Je tento předpoklad správný?? Děkujeme za odpověď


Dobrý den,
ano je správný ,  na postupu , kterým se stanoví rozpočítání tzv. naturálního rabatu / je jedno v jaké výši / se nic nemění. Cena takto dodaného zboží  se sníží podle počtu skutečně dodaných balení, nejlépe uvedených na jednom dodacím listu. Daňový subjekt by neměl zapomenout při provádění příjmu zboží v lékárně na dodržení správné výše DPH na vstupu u takto dodávaného zboží formou tzv. naturálních rabatů.    
Změnila se jen kompetence v oblasti stanovení maximálních cen a cenotvorby  a následné kontroly dodržování cen a cenotvorby, která dle nových zákonů a vyhlášek a cenových rozhodnutí přešla z kompetence Ministerstva financí na Ministerstvo zdravotnictví a to od 1.1.2008.  . Platí tedy , že regulace probíhá vždy tam, kde je HVLP plně či částečně hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění, což přípravek Alendronat-Pliva splňuje. Upozorňuji, že v opačném případě se daňový subjekt dopouští neoprávněného majetkového prospěchu, za což může být daňovému subjektu udělena pokuta , dle zákona o cenách až do výše 1 mil korun, podle závažnosti porušení cenových předpisů.  Existuje kompetence SÚKL , který,  jak je již všeobecně známo , je příslušný orgán ke stanovení maximálních cen a také úhrad z prostředků veřejného zdravotního pojištění a bude  provádět  kontrolu dodržování maximálních cen i cenotvorby dodávaného zboží samozřejmě  zpětně. Byl bych velmi opatrný v této době, kdy SÚKL zahájil správní řízení o stanovení výše úhrad u několika stovek léčiv, která jsou hrazena  z prostředků veřejného zdravotního pojištění , jejímž konečným efektem je faktické  snížení těchto úhrad. Této situace využívají některé  farmaceutické firmy k tomu, aby protlačily své zboží do lékáren.
Ke konkrétnímu  postupu firmy PLIVA  nemám komentář, protože jsem nebyl takovému jednání přítomen. V obecné rovině musím trvat na dodržení platných zákonů a vyhlášek a nespoléhám se na právně nezávazné prohlášení zástupce/kyně/  farmaceutické firmy. 

Mgr. Marek Hampel

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?