Poukaz na testovací proužky

Poukaz na testovací proužky

Dobrý den, prosím o radu :pacient má na poukazu test. proužky Freestyle (SUKL kod 85188) a RAZÍTKO OD REVIZNÍHO DR.S POZNÁMKOU: POVOLENO.Dle PZT má pac.doplácet 100,- za 1 balení. Razítko revizáka tam je proto,aby se proužky vůbec mohly vydat?Nebo razítko znamená,že všechno platí pojišťovna a pacient nic? Děkuji, Kubincová

 

Odpověď je možné najít v pravidlech pro preskripci těchto proužku - citace níže Vyplývá tedy, že se jedná o preskripci nad povolené limity, kdy je souhlas revizního lékaře nutný. "Povoleno" tedy znamená souhlas s tím, že je to preskripce nad limit (jinak řečeno - lze tedy vydat), neznamená že by pacient nedoplácel.
"proužky diagnostické na stanovení glukózy:
VZP ČR a Odborná diabetologická společnost se dohodly na výkladu zákona č. 123/2005 Sb., s následujícím postupem:
A. Množství do 400 ks proužků za rok:
  1.. do 400 proužků ročně pro pacienty léčené inzulínem, který si aplikují jednou či dvakrát denně,
  2.. do 100 proužků ročně pro pacienty léčené perorálními antidiabetiky,
  3.. do 50 proužků pro pacienty léčené dietou.
B. Množství od 400 do 1000 ks proužků za rok (množství schvalované revizní lékařem):
VZP ČR a odborná společnost považují za odůvodněnou preskripci a doporučují schvalovat revizním lékařem žádost o úhradu proužků nad 400 do 1000 ks za rok v případech, kdy se jedná o nemocné léčené intenzifikovaným inzulínovým režimem (3 a více aplikací inzulínu denně) a pacienty léčené inzulínovou pumpou.
C. Množství nad 1000 ks za rok (schvalované a povolované RL):
VZP ČR a odborná společnost doporučují, aby byla schválena a povolena nadlimitní úhrada testačních proužků pouze v případě těhotných diabetiček a dětí do 18 let (pozor - u dětí znamená, že zůstávají v platnosti pravidla pro schválení a povolení úhrady nadlimitního množství proužků u dětí do 18 let - pravidla přijatá v roce 2002, která umožňují povolit u dětských diabetiků úhradu až 1800 ks za rok - RL mají toto doporučení uvedené v interním periodiku VZP ČR - Informačním bulletinu pro RL VZP ČR č. 2/2002).
Mgr. Jiří Kotlář

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?