Dobrý den, chtěl bych se zeptat na použitelnost per os […]

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na použitelnost per os kapek následujícího složení: Atropini sulphurici 0,02 Aq. purif 20,0 Sacharini 1tbl případně na požitelnost nějaké atropinové triturace. Děkuji Mgr.Čermák

Jedná o vodný roztok síranu atropinia bez protimikrobních přísad určený pro perorální aplikaci pacientem, kdy samotná léčivá látka nevykazuje vlastní protimikrobní vlastnosti. Předpokládám, že je roztok adjustován v lékovce s pipetkou nebo vestavěným kapacím uzávěrem, tedy riziko mikrobiální kontaminace je sníženo, ale přesto není vyloučeno. V takovém případě bych doporučoval použitelnost 7, maximálně 14 dnů, při uchovávání v chladničce. Ohledně atropinové triturace - jelikož se jedná o bezvodé prostředí (směs prachových látek, např. s laktózou apod.), přípravek je určen do zásoby k dalšímu zpracování v lékárně jako meziprodukt,uchovávání bude jistě probíhat v suchu a temnu a atropin je realtivně stálý - použitelnost bych uvedl klidně 6 měsíců (léčivo je stálé, riziko mikrobiální kontaminace minimální).
PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Vrátím se k textu otázky, jelikož jsem přednostně odpovídal na konkrétní dotaz.
V uvedeném složení stojí rozhodně za povšimnutí 1 tableta Sacharinu. Připomínám, že tato forma není registrována jako léčivo ani nemá certifikát (atest)&nbspjako surovina, tedy ji nelze - obecně - při přípravě IPLP použít! Buď se nahradí čistou certifikovanou&nbspsurovinou (sodná sůl sacharinu), nebo se z receptury vypustí. U tohoto konkrétního složení beztak nemá valného významu. V případě, že by lékař (nebo posléze pacient) trval na chuťovém korigenciu, je možné použít např. dostupný glycerol nebo sorbitol (glycerol se například s výhodou používá do vodných roztoků chlorhexidin-diglukonátu určených k výplachům úst jako stomatologikum, v množství 8-12 g/100 g roztoku). Podotýkám rovněž, že umělá sladidla nejsou obecně vhodná&nbspdo IPLP určených dětem minimálně do 3 let, proto u různých tekutých expektoračních "směsí" individuálně připravovaných (často s pochybným účinkem), je na zvážení lékárníka, zda umělé sladidlo, přestože je na receptu uvedeno, přidat, či nikoliv. Přikláním se k druhé možnosti.
PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

&nbsp

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?