Prosím o informaci, zda existuje předpis na vybavení lékárničky pro lesní […]

Prosím o informaci, zda existuje předpis na vybavení lékárničky pro lesní pracovníky-práce v terénu!!. Děkuji Dr.Černá

Dobrý den,

ne neexistuje žádný předpis, který přesně specifikoval,&nbsp jak má být vybavena lékárnička na pracovišti.&nbsp&nbsp Rozsah vybavení lékárniček byl dříve stanoven v ON 846635 ( poslední znění z roku 1989 ). Jenže oborové normy byly zákonem č. 142/1992 Sb. o technických normách, v aktuálním znění, dnem 31.12.1993 zrušeny bez náhrady. A tak dnes není nikde uvedeno, jakým materiálem má být zdravotnická lékárnička vybavena. Výjimku tvoří pouze moto a autolékárničky do všech vozidel včetně požárních. Tedy pro "běžné" firemní provozy neexistuje žádný právní ani technický předpis, který by určoval vybavení lékárniček na pracovištích. Každý zaměstnavatel má povinnost podle Zákoníku práce přijímat opatření k minimalizaci zdravotních úrazů a zodpovídá za proškolení příslušných pracovníků . Zaměstnavatel je povinen zajistit a určit podle druhu činnosti a velikosti pracoviště potřebný počet zaměstnanců, kteří organizují poskytnutí první pomoci, zajišťují přivolání zejména zdravotnické záchranné služby, je povinen zajistit zaměstnancům poskytnutí první pomoci. Při poskytování první pomoci spolupracuje se zařízením poskytujícím pracovně lékařskou péči.
V praxi se postupuje tak, že se dotážeme na rozsah a druh pracovní činnosti a počet pracovníků a z těchto údajů určíme potřebu zdravotnického materiálů a léčiv pro dané pracoviště.&nbsp
Mgr. Marek Hampel

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?