Dobrý den v otázce číslo 9432 se píše: Jen připomínám, že […]

Dobrý den v otázce číslo 9432 se píše: Jen připomínám, že jestliže se připravuje 30 a méně čípků, je nutno navažovat o 1-2 čípky navíc nejen základu, ale i účinné látky (účinných látek). Chtěla bych se zeptat, proč tomu tak je. V technologii od prof. Chalabaly jsem našla že se navažuje navíc jen čípkový základ. A proč se má takto postupovat jen u přípravy čípků do 30 ks. A jak tedy postupovat pří přípravě většího počtu čípků do zásoby. Děkuji za odpověd Škorpíková

&nbsp

Proč tomu tak je? Máte-li připravit 10 čípků a vy si, z důvodu ztrát (ke kterým dochází vždy, někdo je má menší, někdo větší), navážíte základu o 2 čípky navíc, ale účinné látky jen na 10 čípků, tak&nbspza ideálních podmínek byste vylila 12 čípků, ve kterých však budete mít dispergováno účinné látky na 10 čípků, tedy v 1 čípku bude účinné látky méně, než je předepsáno a - hlavně - tento rozdíl bude mimo mez tolerance. Při přípravě přeci dochází ke ztrátám čípkoviny (tj. základu+dispergovaného léčiva), ne jen čípkového základu!&nbspA proč se má takto postupovat jen u přípravy čípků do cca 30 ks? Zkuste počítat... Při přípravě např. 50 čípků a navážce "o 2 čípky navíc" se do meze tolerance bez problémů vejdeme, proto v tomto případě stačí navážka samotného čípkového základu.&nbspObecně tedy platí, že záleží, kolik čípků se celkem připravuje, jaké je množství účinné látky/účinných látek a o kolik čípků si pracovník navažuje "navíc". PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?