Zacházení s léčivými rostlinami

Zacházení s léčivými rostlinami

Dobrý den, jaký právní předpis upravuje zacházení s léčivými rostlinami? Konkrétně: může běžný maloobchodník s živnostenským listem pro nákup-prodej rozvažovat léčivé rostliny, balit je a prodávat konečným uživatelům? Existují pro něj nějaká omezení? Děkuji, s pozdravem Jan Tengler


Podle Přílohy č. 4 nařízení vlády č. 469/2000 Sb., kterým se stanoví obsahové náplně jednotlivých živností,obsahem živnosti "Specializovaný maloobchod a maloobchod se smíšeným zbožím" není nákup a prodej toxických látek a přípravků, léčiv a zdravotnických prostředků prodávaných prodejci zdravotnických prostředků.Pokud tedy při prodeji léčivých rostlin nepůjde o rostliny konopí (rod Cannabis), rostliny rodu Erythroxylon (keř koka), chráněné rostliny, toxické látky nebo přípravky nebo o léčiva, jsou na jejich prodej kladeny stejné požadavky jako na prodej jiných potravin nebo doplňků stravy.
Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí do oběhu potraviny tedy i léčivé rostliny, je povinen zajistit dodržování všech požadavků potravinového práva, které se týkají jeho činnosti, což jsou požadavky  stanovené zejména  v nařízení (ES) č. 178/2002,  kterým se stanoví obecné požadavky potravinového práva, zřizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, nařízení (ES)  č. 852/2004, o hygieně potravin, zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění pozdějších předpisů a vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a obohacování potravin. 
Pro uvádění některých druhů rostlin na trh stanoví ust. § 12 a násl. zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči, pro podnikatele zvláštní podmínky jako je registrace v úředním registru Státní rostlinolékařské správy, vedení evidence o pěstovaných, vyrobených, skladovaných, odeslaných jinam nebo jinak užívaných rostlinách, rostlinných produktech a jiných předmětech, apod. Druhy rostlin, na které se zvláštní podmínky vztahují jsou uvedeny ve vyhlášce č. 215/2008 Sb.
Zvláštní podmínky jsou rovněž stanoveny pro uvádění do oběhu některých potravin rostlinného původu. Např. jsou stanoveny zvláštní podmínky pro uvádění do prodeje volně rostoucích hub v ust. § 3 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Složení čajů vč. bylinných a podíl jednotlivých rostlin v nich je upraven vyhláškou č. 330/1997 Sb. 
Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

 

 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?