reakce na 1. dotaz ot. 9463: domnívám se, že jde o Kittlovu […]

reakce na 1. dotaz ot. 9463: domnívám se, že jde o Kittlovu mast, kterou lze objednat hotovou přes běžnou lékárenskou distribuci. Na obalu je uvedeno jen kvalitativní složení bez uvedení kvantity: helianthus Annuus, cera alba, sulfur, camphor, turpentine. (opsala jsem to přesně:)) ) Mgr. Kaslová


Komentář:
To je sice od kolegyně Kaslové hezké, ale kvalitativní složení je celkem k ničemu. Pojem „turpentine“ má být zřejmě Oleum terebinthinae (terpentýnová silice). Rád bych znal tu „běžnou lékárenskou distribuci“ přes kterou je možno tento přípravek objednat.&nbsp Jestliže se jedná o léčivý přípravek (atest SÚKLu nebo registrační číslo), je nutné, aby na obalu bylo uvedeno kvantitativní složení! Běžní distributoři LL a LP toto v sortimentu jako LP pro magistraliter recepturu nemají. A nejedná-li se o léčivo, nelze tuto mast použít při IPLP, tedy ani vyúčtovat ZP na recept. Z příslušných certifikovaných surovin, při znalosti kvantitativního složení, ji však pochopitelně připravit lze. Připomínám, že při uvádění takovýchto „lokálních“ názvů na receptu je lékař povinen opsat přesné kvantitativní složení přípravku, jinak je lékárna oprávněna léčivý přípravek nepřipravit. Neuvedení složení je tedy nepřípustné.

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?