Hezký den, pokud zákon zakazuje narušení celistvosti balení LP, byl […]

Hezký den, pokud zákon zakazuje narušení celistvosti balení LP, byl by lege artis postup u receptu Pendepon inj.sic.,Lag.orig.No I (unam) rozbalit Pendepon compositum 10x1,5MU a vydat 1 lahvičku? Za desetinu ceny? Nebo si musí lékař pořídit celé balení a to si pak rozdělat v ordinaci...Přecejenom mi to připadá jako prodat 1 blistr z krabičky Ibalginu. Koška M.

Odověď 1:

"Ve smyslu&nbsp zákona o léčivech je Váš pohled správný, LP nelze dělit. Podle podmínek pro předepisování LP hrazených ze zdravotního pojištění postupuje lékař dle pokynů platných pro symbol K)."&nbsp

Odpověď 2 (bych raději prokonsultoval s vedením ČLK, i když se více blíží praxi) :&nbsp

" V praxi některé ZULP předepisují lékaři na recepty a pacienti je hradí hotově ( s účtenkou a upozorněním, že LP je hrazen ze zdrav.pojištění, ale jiným způsobem, než úhradou receptu). Jedním z případů je i Pendepon compositum 1,5 MU, předepisovaný na Rp po 1 lahvičce, při čemž registrované balení je 10x1 lag. a dojde tedy z pohledu ustanovení zákona k porušení celistvosti balení. V registračním řízení je i balení 1x1

Problémem je, zda&nbsp takový ZULP je pojišťovně správně vyúčtován a zda nedochází k poškozování pacienta."&nbsp&nbsp

RNDr. Václav Šeda

www.lekarnavm.cz

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?