Dobrý den, ráda bych zjistila, jak je to s osvobozením pacienta […]

Dobrý den, ráda bych zjistila, jak je to s osvobozením pacienta od regulačního poplatku v případe soudem nařízené ochranné lečby. Zda se pacient musí pokaždé prokázat nějakým potvrzením v lékárně nebo zda stačí lékařem napsáno na receptu " ochranná léčba", zda se u lékaře prokazuje pacient nějakým potvrzením. U ostatních případů osvobození pacient bez problémů potvrzení předloží, ale v případě ochranné léčby jsem se setkala s velmi NEvstřícným přístupem. Děkuji za odpověď M. Abrahamová

Ochranná léčba je v českém trestním systému jedním z institutů ochranného opatření. Je možné ji uložit vedle trestu nebo při upuštění od potrestání. Ochranné léčení podle § 72 tr. z. může být uloženo formou ambulantní nebo ústavní a dodatečně může byt změněno, a to jak z ambulantního na ústavní, tak i naopak.

Zcela určitě je soudním rozhodnutím. Osvobození od regulačního poplatku se týká pouze&nbspléků čerpaných pro tuto ochrannou léčbu, tak jak je definováno v soudním rozhodnutí. Pokud&nbspVám tedy pacient nedoloží doklad, můžete trvat na zaplacení regulačního poplatku. &nbsp

Doslova uvádí metodický pokyn MZ:

2.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp a) při ochranném léčení nařízeném soudem,

Poznámka:

&#216&nbsp Tímto ochranným léčením se rozumí ochranné léčení dle ust. § 351 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů.

&#216&nbsp Osvobození od úhrady poplatků se týká pouze zdravotní péče, včetně léčivých přípravků, poskytované v&nbsprámci výkonu ochranného léčení.

&#216&nbsp Ochranným léčením ve smyslu osvobození od poplatků není případ, kdy je pojištěnci při ochranném léčení nařízeném soudem poskytována zdravotní péče, která nesouvisí s&nbspdiagnózou, pro kterou je v&nbspochranném léčení, např. při chřipce, zlomené noze či ošetření zubu apod. V&nbsptěchto případech pojištěnec, nebo za něj jeho zákonný zástupce, poplatky hradí.

Stanislav Havlíček

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?