Dostal se nám do rukou tento Rp.: Procaini hydrochl. 0,1 […]

Dostal se nám do rukou tento Rp.: Procaini hydrochl. 0,1 Calcii gluconici 0,35 M. f. pulvis D.S. 2x1 Hodí se procain k vnitřnímu užití? Děkujeme za odpověď Lékárna Řepy



Tazatel neuvedl, zda se jedná o dividovanou nebo dispensovanou formu, předpokládejme, že dispensovanou.
Prokain je lokální anestetikum určené k injekčnímu podání pro infiltrační a svodnou anestezii. Jelikož špatně proniká sliznicemi, nehodí se pro anestezii povrchovou. Protože se ve tkáních rychle hydrolyzuje, je poměrně málo toxický a jeho účinek je krátký.
Při p.o. podání jako lokální anestetikum např. u gastroduodenálních vředů je jeho účinek pochybný a v případě pozitivního ohlasu se spíše jedná o placebo efekt, anebo je příznivý účinek způsoben jeho mírným spazmolytickým působením, které při p.o. aplikaci může vykázat. Nicméně prokain se p.o. někdy používá, zejména se solemi hořčíku, v geriatrii, jako tzv. perorální geriatrikum (pro jak starého pacienta byl uvedený lék předepsán?). Především v Německu jsou takové směsi tu a tam oblíbené. Uvádí se, že se tak používá v „širokých“ indikacích, např. snížená celková výkonnost, rozladěnost, snížený mentální výkon apod. Tedy stavy, které ke stáří normálně patří. Jedná se tedy ze strany prokainu o značný placebový efekt. V množství 50 mg je obsažena např. v přípravku K.H.3, kde jsou však i další látky. Závěrem - ano, p.o. podání prokainu není nemožné, nejedná se o naprostý nesmysl, ale s účinkem výše popsaným.
PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?