Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda Komora doporučuje nějaký […]

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda Komora doporučuje nějaký postup při prodeji LČ obsahující pseudoefedrin. Skutečně už mě nebaví se neustále dohadovat se " zneužívači ", jejichž drzost narůstá. Plnit funkci, která by měla být dávno vyřešena a ošetřena jinak je značně frustrující. Děkuji. Mgr. Navarová

Oficiální odpověď, která by doporučila nějaký konkrétní počet balení s ohledem na UOHS Vám napsat nemohu. Přikládám alespoň část úvodníku z Praktického lékárenství 9/2008:
... několika kolegům dlužím odpověď na otázky: jak velké množství lze prodat najednou a kde je napsáno, že nesmím prodat víc. Odpověď je jednoduchá: žádné a nikde.
Ale než odpovědi samotné, budou možná důležitější definice pojmů. Léčivé přípravky se v lékárnách, kromě nově připravované kategorie s omezením, vydávají na lékařský předpis nebo bez lékařského předpisu. V souvislosti s léčivými přípravky se nikde o prodeji nedočtete i když nad některými výdejními místy je to chybně uvedeno.&nbsp Vždy se totiž jedná o výdej. Výdej, jehož pravidla zřetelně upravuje zákon 378/2007 o léčivech. Výdej, jehož nezbytnou součástí je alespoň dispenzační minimum dle SPC, ve kterém se doslova píše:&nbsp

„Počáteční dávka obvykle činí 2 tablety.&nbsp Dále je možné podle potřeby užívat 1-2 tablety až do maximální denní dávky 6 tablet.&nbsp Časový odstup mezi jednotlivými dávkami musí být minimálně 4 hodiny. Přípravek by měl být užíván v co nejnižší účinné dávce a po co nejkratší dobu, která je nutná k zmírnění příznaků onemocnění. Jestliže se příznaky nezlepší nebo se zhorší po 3-5 dnech, měl by pacient vyhledat lékaře.“

&nbspNikomu nemusíte vysvětlovat, proč ne a proč právě 1 balení. Každá a každý z Vás je zodpovědný za své jednání. Všichni máte dostatečnou kvalifikaci a stejné povinnosti. V § 83 odst. 4 je uvedeno, kdy se léčivý přípravek nevydá, doslova:
„Pokud však má farmaceut pochybnost, že osoba, které léčivý přípravek vydává, není schopna zaručit správné používání léčivého přípravku nebo jej může zneužít, léčivý přípravek nevydá. Léčivý přípravek, jehož výdej není vázán na lékařský předpis, nevydá farmaceut nebo farmaceutický asistent také v případě podezření ze zneužití tohoto léčivého přípravku.“ Zneužitím léčivých přípravků se podle § 5 odst. 11 tohoto zákona rozumí úmyslné nadměrné užívání léčivých přípravků nebo úmyslné užívání léčivých přípravků způsobem, který je v rozporu s určeným účelem použití, a to případně i po jejich dalším zpracování, doprovázené škodlivými účinky na organismus, včetně škodlivých účinků na jeho psychiku.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Stejně jako lékař nepředepíše na pouhou žádost pacienta (rád bych měl pravdu), vy nevydáte. Pokud jsou Vaše rozhodnutí v souladu se zákonem, nemusíte je vysvětlovat, omlouvat ani se z nich zpovídat.&nbsp
Mgr. Stanislav Havlíček

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?