Dobrý den, může výdej volně prodejných léčivých přípravků v lékárně zastávat […]

Dobrý den, může výdej volně prodejných léčivých přípravků v lékárně zastávat i absoluventka střední zdravotnické školy&nbsp (dětská sestra)? Předpokládám, že výdej PZT je v běžně v její kompetenci. Děkuji Turková



Kvalifikace dětská sestra v žádném případě neopravňuje k žádným odborným činnostem v lékárně. S touto kvalifikací nemůže vykonávat ani povolání sanitář pro zařízení lékárenské péče - musela by absolvovat příslušný kurz.(uvědomme si, že totéž platí i pro lékaře!)Léčiva bez lékařského předpisu může vydávat pouze farmaceutická asistentka(a samozřejmě farmaceut). Dle mého názoru nemůže v lékárně dětská sestra vydávat ani zdravotnické prostředky - v činnostech, které dle platných předpisů (vyhl. 424/2004 Sb. v platném znění) ani výdej zdravotnických prostředků nenajdete.
Mgr. Jiří Kotlář

&nbsp

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?