Dobrý den,ráda bych se zeptala ,jak je to s doplňováním IČZ […]

Dobrý den,ráda bych se zeptala ,jak je to s doplňováním IČZ lékaře na recept pokud je recept lékařem řádně podepsán a chybí otisk razítka.Pobočka VZP recepty vrátila zpět s tím,že podle metodiky VZP a smlouvy ,kterou má zařízení uzavřeno (a která na metodiku VZP rovněž odkazuje) , musí být recepty řádně orazítkované.Podpis je prý jen taková parafka,kterou si tam mohl udělat každý.Kdo má prosím pravdu? Děkuji za brzkou odpověď.


Ve vyhlášce č. 84/2008 Sb. ("lékárenská vyhláška") se v § 10, odst. 4 praví:
Lékárník předepsaný léčivý přípravek nevydá, chybí-li na receptu
a) podpis předepisujícího lékaře,
b) identifikace zdravotnického zařízení, v němž byl recept vystaven, nelze-li ji doplnit a nehrozí nebezpečí z prodlení,

V praxi písmeno b) znamená, že chybějící identifikace zdravotnického zařízení (tj. razítko) není důvodem k nevydání receptu v případě, že tuto identifikaci mohu doplnit. Doplnit znamená tedy dopsat - samozřejmě tehdy, pokud údaje znám (znám např. rukopis lékaře), nebo si např. telefonicky či jinak ověřím, že recept byl daným lékařem vystaven atd...
Tato úprava je v této vyhlášce nová, dříve bylo chybějící razítko důvodem k nevydání LP.
Takže pojišťovna nemá pravdu, bohužel nezaznamenala, že k nějaké změně došlo...
Upozorněte na to, že její postup je v rozporu s nyní platnými předpisy. Samozřejmě - za předpokladu, že jste chybějící údaje - "razítko" - na recept doplnili, což je samozřejmě Vaše povinnost - pokud jste tak neučinili, byla by pravda na straně pojišťovny.
Argument, že podpis není rozhodující, je úsměvný - naopak - razítko si může nechat udělat každý. Chybějící podpis je vždy důvodem k nevydání LP a nelze tuto chybějící náležitost nijak lékárníkem doplnit, napravit.

Mgr. Jiří Kotlář

&nbsp

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?